Info

VIDEO: Krizni štab- ZDK želi koristiti pripadajuće kapacitete u UKC Sarajevo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Krizni štab- ZDK želi koristiti pripadajuće kapacitete u UKC Sarajevo- Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona sagledao je danas mogućnosti kako da se Kantonalna bolnica Zenica odupre pritisku velikog broja novih teških slučajeva infekcije virusom Covid-19.

Vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić rekao je da je jedno od rješenja da ZDK iskoristi kapacitete u UKC Sarajevo koje ovom kantonu pripadaju kao suosnivaču ovog kliničkog centra.

– Kao suosnivač imamo pravo na 22 kreveta u UKC Sarajevo i imamo usmeno obećanje da ćemo dobiti broj kreveta koji nam pripada za oboljele sa teškom kliničkom slikom. Lakše slučajeve ćemo upućivati u Opću bolnicu Tešanj, koja ima slobodnih kreveta – rekao je Bašić.

Krizni štab ocijenio je da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da u ovom trenutku nije potrebno donositi nove mjere, nego insistirati na dosljednoj primjeni postojećih mjera.

– Krizni štab i Vlada će donijeti zaključke kojima ćemo angažirati policijske i inspekcijske organe da pojačaju nadzor i mislim da će jedino mjere adekvatnijeg nadzora mjere donijeti rezultate – istakao je Bašić.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ZDK nešto bolja nego u susjednim kantonima, te da najveći problem predstavlja nedostatak sofisticiranog zdravstvenog kadra, primarno anesteziologa i infektologa.

– Problem su smještajni kapaciteti i vrlo teška klinička slika naših pacijenata. Pozivam građane na saradnju i poštivanje mjera kako bismo lakše prebrodili novi talas pandemije. Trebamo intenzivno raditi na promociji vakcinacije koja je jedina mjera s kojom možemo izaći iz pandemije – rekao je Jupić.

Također je istakao da treba insistirati na primjeni postojećih mjera, ocijenivši da restriktivne mjere koje uvode pojedini kantoni neće donijeti nikakve rezultate.

U Kantonalnoj bolnici Zenica jutros je bilo smješteno 139 pacijenata, od kojih je 12 na intenzivnoj njezi.

– Kapaciteti su praktično popunjeni i dovedeni smo u situaciju da se u svakom trenutku može desiti da ne možemo primiti nijednog novog pacijenta. Kreveta ima, ali nemamo ljude koji će ih na adekvatan način opsluživati – rekao je direktor KBZ-a dr. Rasim Skomorac.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno