Info

V. d. premijera ZDK najavio slanje COVID pacijenata u KCUS i Opću bolnicu Tešanj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

V. d. premijera ZDK najavio slanje COVID pacijenata u KCUS i Opću bolnicu Tešanj- V. d. premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić je danas ukazao da će pacijente zaražene koronavirusom slati u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opću bolnicu Tešanj.

Na sastanku održanom danas, istakao je Bašić, razgovarali su o novim modelima kako da se Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) odupre pritisku zbog velikog priliva COVID bolesnika.

“U narednom ćemo periodu određeni broj bolesnika upućivati prema KCUS, a određeni broj, koji su, lakše kliničke slike, upućivati prema Općoj bolnici Tešanj jer i tu imamo slobodnih kapaciteta”, kazao je Bašić.

On je napomenuo da je ZDK jedan od osnivača KCUS-a te da im pripadaju 22 kreveta za pacijente, na čemu će insistirati, ali dodaje kako su već dobili usmeno obećanje da će im biti omogućeni kapaciteti koji im pripadaju.

O uvođenju novih, restriktivnijih mjera, istakao je Bašić, nije razgovarano niti će u dogledno vrijeme razgovarati.

Mjere su, smatra, dobre, ali treba samo insistirati na njihovoj provedbi te je najavio da će donijeti zaključke da uozbilje policijske organe, da inspekcija malo više pojača nadzore.

“Intenzivno raditi na promociji vakcinacije”
Epidemiološka situacija u ZDK, istakao je ministar zdravstva Adnan Jupić, nešto je malo bolja nego u drugim sredinama, ali problem je nedostatak kadra – primarno anesteziologa i infektologa te smještajnih mjesta za tretiranje tih pacijenata, što će pokušati prevazići određenim zaključcima danas na sjednici Kriznog štaba.

“Mislim da je stvarna brojka skoro 950 aktivnih pacijenata. To nije puno, mi smo imali slične situacije i ranije. Ono što je dodatni problem su smještajni kapaciteti i vrlo teška klinička slika naših pacijenata. Još jednom pozivam građane na saradnju, kao što je to bilo i u proteklom periodu. Ja sam zadovoljan saradnjom, s velikim dijelom građana ZDK”, kazao je Jupić te naglasio da je pridržavanje epidemioloških mjera najmanje što u ovom trenutku svi mogu učiniti, ali istovremeno i najviše da se pomogne zdravstvenim radnicima.
U narednom će se periodu, naveo je, intenzivno raditi na promociji vakcinacije koja je jedina mjera kojom se može izvući iz krize.

“Kapacitet KBZ-a praktično popunjeni”

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac napomenuo je kako su jutros imali hospitaliziranih 139 pacijenata te 12 pacijenata na Odjelu intenzivne njege.

“Kapaciteti su, praktično, popunjeni. Dovedeni smo u situaciju da se, svakog trenutka, vrlo lako može desiti da ne možemo primiti više nijednog pacijenta”, kazao je Skomorac.

KBZ je, podsjetio je, zbog nedostatka anesteziologa još prije mjesec dana ukinuo hladni operativni program te se hirurški tretiraju samo hitni i onkološki pacijenti.

“Danas će moj prijedlog biti da se ukinu i specijalističke usluge, jer mi moramo povući kadrove u ustanovu i na taj način pokušati da saniramo situaciju u KBZ-u, gdje su nam ti ljudi najpotrebniji. Moramo se, na neki način, fokusirati na bolnički tretman pacijenata, što je naša primarna obaveza. Drugi je problem što imamo sve veći broj zaraženih uposlenika, što, također, zahtijeva povlačenje svih potencijalnih rezervi u ljudstvu”, rekao je Skomorac.

Tačan podatak zaraženih nema, ali napominje da je do zadnjeg vala bilo zaraženo više od 400 te da se sada dnevno evidentira četiri-pet zaraženih.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno