Info

VIDEO: Krizni štab ZDK- Za sedam dana potvrđeno 213 novih slučajeva virusa korona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zeničko-dobojskom kantonu je u periodu od 11. do 17. jula potvrđeno 213 novih slučajeva virusa korona, što čini dnevni prosjek od 30 novih slučajeva. Sedmicu dana prije ukupan broj pozitivnih je bio 113, a sedmicu prije toga 60 – navodi se u Informaciji o trenutnoj epidemiološkoj stuaciji u ovom kantonu, koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a na današnjoj sjednici razmatrao Krizni štab Ministarstva zdravstva ovog kantona.

Krizni štab je zaključio da su svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta COVID-19 na Zeničko-dobojskom kantonu, u proteklih mjesec dana u porastu, a s obzirom na olakšano širenje virusa zbog putovanja i godišnjih odmora te niske provakcinisanosti, unekoliko je i očekivan.

-S obzirom na stope hospitalizacija i smrtnih ishoda, može se zaključiti da se, još uvijek, radi o lakšim formama bolesti. I dalje je neophodno praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na promjene – zaključio je Krizni štab.

Prema informaciji INZ-a, nakon četiri sedmice kada nije bilo smrtnih ishoda, u protekloj sedmici je prijavljen jedan smrtni ishod od posljedica zaraze virusom korona, a bilježi se i blagi porast stope hospitalizacije. S jučerašnjim danom na bolničkom liječenju je bilo 18 zaraženih, od čega je 16 hospitalizirano u protekloj sedmici.

Do 17. jula u ovom kantonu je ukupno potvrđeno 33.614 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 270.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić apelirao je na građane da se vakcinišu, uzimajući u obzir novi talas epidemije, naglasivši da još nije postignut kolektivni imunitet jer je do sada vakcinisano tek oko 40 posto odraslog stanovništva ovog kantona, uključujući i građane koji su se vakcinisali u inostranstvu.

-Vakcina ima dovoljno, a sistem tretiranja i plasiranja vakcina je dobro organizovan, tako da svako onaj ko ima želju da se vakciniše može to da ostvari na području Zeničko-dobojskog kantona – kazao je ministar Jupić.

S obzirom na rast svih epiemioloških parametara, Krizni štab će uputiti prijedlog Vladi Zeničko-dobojskog kantona da za još 60 dana novom naredbom produži važenje epidemioloških mjera, koje su istovjetne mjerama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno