Info

Da li su nepravilnosti u radu institucija u ZDK otklonjene?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centri civilnih inicijativa (CCI) su danas u Zenici održali uličnu akciju s ciljem informisanja građana o važnosti revizorskih izvještaja i negativnog odnosa koji Skupština ZDK ima prema istima. Naime, Kolegijum Skupštine ZDK je za prethodnih 10 mjeseci, od kako su revizorski izvještaji za Budžet ZDK, ZZO ZDK i Ministarstvo za privredu ZDK.objavljeni, 4 puta odbio stavljanje istih na Dnevni red Skupštine ZDK. Na taj način je onemogućeno razmatranje ovih izvještaja pred najvišim zakonodavnim tijelom u Kantonu.

Ovakva praksa postupanja prema revizorskim izvještajima je rezultirala time da 10 mjeseci od objave revizorskih izvještaja za institucije u ZDK, građani nemaju informacije da li su revizorske preporuke, koje su revizori dali za otklanjanje uočenih nepravilnosti u ovom kantonu, zaista i realizovane odnosno uočene nepravilnosti otklonjene.

Zbog toga još jednom pozivamo članove Kolegijuma Skupštine ZDK da hitno reaguju i na dnevni red naredne sjednice Skupštine stave revizorske izvještaje iz 2021. te izvijeste javnost da li su uočene nepravilnosti u poslovanju i trošenju javnog novca institucija ZDK do sada i otklonjene. Nedopustivo je da konstatovane nepravilnosti, zbog nepostojanja adekvatnog nadzora i spore dinamike rada Skupštine ZDK, ostanu neotklonjene.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno