Info

VIDEO: Krizni štab predložio produženje naredbi i traži strožiju kontrolu primjene mjera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona predložio je Vladi ZDK-a da zbog nepovoljne epidemiološke situacije produži primjenu važećih mjera za još 14 dana.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), od 27. septembra do 3. oktobra u ovom kantonu potvrđena su 282 nova pozitivna slučaja što čini dnevni prosjek od 40,3 novih slučajeva. Sedmicu ranije broj pozitivnih je bio 238, a sedmicu prije 283. U ovom periodu umrlo je 10 osoba, a sedmicu ranije 16.

Zamjenik predsjednika KŠ-a i direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić konstatirao je da je nakon određenog rasta broja oboljelih u zadnje tri sedmice, u ZDK došlo do stabilizacije broja oboljelih.

– Treba uzeti u obzir da je situacija u ZDK-u u odnosu na ostatak Federacije, odnosno veći dio FBiH neuporedivo bolja. Prema indikatoru sedmodnevne kumulativne incidence, ta vrijednost je u našem kantonu 78, u FBiH je 112, u KS 315 a u TK 115. Vrlo je malo kantona koji imaju manju kumulativnu incidencu od ZDK, ali nas to ne smije uspavati – rekao je Huseinagić.

Zbog toga je Krizni štab predložio produženje važećih mjera, bez uvođenja dodatnih restrikcija, konstatirajući da način kontrolisanja i obim kontrole mjera nije na zadovoljavajućem nivou, uvažavajući činjenicu da inspekcijski i policijski organi nemaju dovoljne kapacitete.

– Još jednom apeliramo na građane da se pridržavaju mjera, jer ćemo ako se nastavi ovakvo neprovođenje mjera i ako dođe do pogoršanja situacije, biti prinuđeni na drastičnije mjere. Najgori scenarij bi bilo uvođenje novog lockdowna koji bi ugrozio i radna mjesta, što nikome nije u interesu. Vakcinacija je efikasno sredstvo za sprečavanje širenja infekcije i besmisleno je uvoditi bilo kakve druge mjere – naglasio je Huseinagić.

Oko 25 posto građana ovog kantona do sada je primilo jednu ili obje doze vakcine, što, naglašava Huseinagić, nije dovoljno, ali je taj procenat značajno veći ako se u obzir uzme da je vakcinu u inostranstvu primilo 10 posto stanovništva, čime smo, kako kaže, sve bliže sticanju kolektivnog imuniteta koji može garantovati da će se značajno smanjiti rizik od daljeg širenja infekcije.

KŠ je razmatrao i epidemiološku situaciju u školama te preporučio Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, odnosno školama da o svim pojavama zaraze među učenicima odnosno zaposlenima svaka škola direktno izvještava Službu školske higijene INZ-a koja će zajedno sa Službom za epidemiologiju poduzimati mjere u pravcu načina odvijanja nastave.

– Stav KŠ je da se nastava u školama i dalje treba odvijati u učionicama, a u pojedinačnim slučajevima ako se utvrdi da postoji grupiranje pozitivnih slučajeva vjerovatno će se preporučiti da takva odjeljenja pređu na online ili kombinovanu nastavu. Pristup će biti individualni i zasad nema osnova za promjenu generalnog pristupa odvijanju nastave – rekao je zamjenik predsjednika KŠ-a.

KŠ je odobrio održavanje nekoliko javnih skupova uz obavezu da organizatori omoguće prisustvo publike po principu VPT (vakcinisan-prebolio-testiran), a Huseinagić naglašava da će to ubrzo postati obaveza jer se ovaj princip pokazao kao učinkovit u praksi evropskih država.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno