Info

Nadležni moraju istrajati na kažnjavanju odgovornih za nelegalnu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neformalna grupa građana “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne” podržava aktivnosti MUP-a RS, Policijske uprave Doboj, u aktivnostima podnošenja krivičnih prijava nadležnom tužilaštvu u Doboju u vezi sa nelegalnom i nekontrolisanom eksploatacijom šljunka, te očekuje da će se u nastavku do kraja utvrditi i kazniti svi odgovorni za nelegalnu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka.

Podnesene prijave PU Doboj protiv osumnjičenih lica za šljunčarenje kod Doboja i Osječanima, takođe na području Doboja, potvrda su osnovanih sumnji u prijavama koje je ova neformalna grupa podnijela nadležnima i u dva Otvorena pisma Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vodnoj inspekciji Inspektorata RS i Javnoj ustanovi „Vode Srpske“.  U njima smo ukazivali na posljedice nelegalne eksploatacije šljunka u slivu rijeke Bosne te zatražili njihovu reakciju, sa opomenom da se ukoliko ne reaguju u ova dva slučaja može očekivati ista slika i na drugim rijekama. Osim ovoga, neformalna grupa građana okupljena oko inicijative “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne” pokrenula je bilbord kampanju i održala Ulične akcije, čime smo nastojali skrenuti pažnju javnosti na zabrinjavajuće posljedice nelegalne eksploatacije šljunka, te da izazovemo djelovanje nadležnih od kojih smo tražili rješavanje ovog problema.

Podržavamo i reakciju Poljoprivredne inspekcije Inspektorata RS, koji je nakon naše inicijative izvršio detaljniju kontrolu aktivnosti šljunkara kada je u pitanju šljunčarenje na poljoprivrednom zemljištu. Njihove aktivnosti rezultirale su time da je izrečena 51 prekršajna prijava i naložena promjena namjene poljoprivrednog zemljišta za 18 šljunkarskih preduzeća u slivu rijeke Bosne, odnosno na području Doboja, Vukosavlja, Modriče i Šamca.

Napominjemo da smo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dostavili inicijativu za izmjenu ili dopunu zakonskih i podzakonskih akata koji tretiraju oblast upravljanja riječnim tokom u kontekstu sprečavanja nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka. Iz ministarstva je grupa dobila odgovor da će ona biti uzeta u razmatranje i da će u ovoj, 2021.godini, biti donesen Nacrt novog Zakona o vodama RS. Ukazujemo da je do isteka tekuće godine ostalo manje od tri mjeseca i da time ističe vrijeme za donošenje navedenog akta, čime bi se, kako se očekuje, poboljšala kontrola i nadzor nad upravljanjem vodotokovima u RS.

I na kraju, pozivamo građane da i oni svojim aktivnostima, prijavama uočenih sumnji u nelegalne aktivnosti šljunkara u slivu rijeke Bosne, doprinesu sprečavanju nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka. Prijave mogu podnijeti na slijedeće kontakte: Inspektorat RS 051 334 627; JU „Vode Srpske“ 055 201 784; MUP RS 051 334 347



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno