Zenica

VIDEO: KBZ će ubrzo biti osposobljena za testiranje na virus COVID-19

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zahvaljujući press službi Zeničko-dobojskog kantona, imate priliku pogledatei današnje izjave nadležnih o epidemiološkoj situaciji u ZDK te osposobljavanju Kantonalne bolnice Zenica za testiranje na virus

Za ZENICA.TV govore: dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Semir Šut, policijski komesar ZDK i dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Jupić epidemiološku situaciju na području tog kantona ocijenio je zadovoljavajućom.

– Imamo 37 covid-pozitivnih osoba u Kantonu, a od tog broja osam ljudi je već ozdravilo. Testirani su i vraćeni su pod kućni nadzor koji će potrajati sljedećih 14 dana, a nakon toga moći će se vratiti svojim životima – kazao je ministar Jupić.

Osvrćući se na do sada poduzete mjere u borbi protiv koronavirusa, Jupić je kazao kako se privode kraju radovi na uređenju izolatorija na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica, koji će imati oko 220 kreveta što će, kako je rekao, biti više nego dovoljno.

Kazao je kako se razmišlja o daljnjem povećanju kapaciteta za prihvat oboljelih osoba u slučaju da dođe do dramatičnog povećanja njihovog broja, dodavši kako se nada i vjeruje da do toga neće doći.

Ministar Jupić osvrnuo se i na činjenicu da se brisevi iz ZDK na testiranje na covid-19 šalju u Sarajevu, kazavši kako se ponekada predugo čeka na rezultate zbog preopterećenosti sarajevskog laboratorija.

– Mi moramo tražiti izlaz iz te situacije. Nadam se da ću vam u sljedećih nekoliko dana moći saopćiti dobru vijest i da ćemo te testove moći obavljati u Zenici – kazao je ministar.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić osvrnuo se na protokol testiranja osoba sumnjivih na covid-19.

Po njegovim riječima, u prvoj fazi u izolaciju su stavljane osobe koje su dolazile iz rizičnih područja, a testirane su kada bi razvile kliničke simptome.

– Sada smo u fazi kada imamo unutrašnji prijenos i veći broj oboljelih. Ni sada ne radimo masovna testiranja, ne hvatamo ljude na ulici, već struka kaže koji su to kriteriji. Prvenstveno se radi o osobama koje imaju respiratorne probleme, a možemo ih epidemiološki povezati – kazao je Huseinagić.

Dodao je kako se nastoje pronaći svi kontakti oboljelih osoba kako bi se smanjila mogućnost kontakta zaražene osobe sa zdravim osobama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno