Politika

VIDEO: Kasumović se opet obrušio na javne servise i pozivao na kršenje zakona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici je zasjedalo Gradsko vijeće koje je usvojilo i najvažniji finansijski dokumenta za 2023. godinu. Za gradski budžet od preko 84 miliona gradska vlast tvrdi da je razvojni dok iz dijela opozicije smatraju da nije realan.

No, da sjednica ne protekne u pozitivnom ozračju potrudio se Gradonačelnik Fuad Kasumović koji se u obračunu sa SDA po ko zna koji put obrušio na javne servise i pozivao na kršenje zakona, ne štedeći ni druge institucije.

Pred gradskim vijećnicima našao se budžet Grada Zenice – i to u iznosu najvećem do sada, kazala je Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije.

Iz su opozicije na predloženi budžet upućene i zamjerke.

„Smatram da prihodovna strana budžeta nije realno postavljena – ponovo ulazimo u situaciju koja se odnosi na planirane prihode od Duća kao što smo imali u prošlogodišnjem budžetu“, naveo je SDA-ov Šerif Patković.

Predlagač budžeta, gradonačelnik Fuad Kasumović, uz napomenu da su sve zakonske procedure provedene, najavio je dostizanje budžeta i do 100 miliona maraka: „On je i razvojni i socijalni – da vam ne nabrajam fraze – ali je i optimistički. Što se tiče budžeta, vidjeli ste da smo sve najdemokratskije procedure proveli“.

Kasumovićeva demokratija mogla se vidjeti i prilikom njegovih uvodnih izlaganja i obračuna sa svojom bivšom strankom SDA. Nezadovoljan izvještavanjem javnih servisa o radu Vlade ZDK-a, kojom rukovodi njegov kadar, preuzima ulogu portparola Vlade i građane poziva na kršenje zakona: „Za 7 nepunih godina od kad sam ovdje ni jedan pozitivan prilog iz ovog grada nije otišao. Sad ste počeli i s Vladom kantona – nije ni sjela. Ponovo pozivam građane – nemojte plaćati Javni servis, Federalnu… Niste obavezni.“.

„Na neplaćanje RTV takse pozivaju Milorad Dodik, Dragan Čović i vi – ne znam da li ste svjesni toga u kakvoj ste grupi ljudi“, upitala je SDA-ova Emina Tufekčić.

Kako je i navikao, Kasumović nastavlja javni prostor zloupotebljavati preuzimajući ulogu regulatora, pa ne štedi ni druge državne institucije.

„I Telecom ima – i njega ćemo brzo mijenjati. Od građana otimate po jednu marku svakom ko uplaćuje. Za šta ta sredstva idu – idu Pinku. Zašto je skida – da možda može i ove crne fondove, ne znam“, ustvrdio je Kasumović.

SDA-ov Namir Škaljo je odgovorio kako su sva tri operatora uvela to: „Mjera kao mjera možda nije popularna, ali kao ekonomista trebali biste znati da svaki korisnik nešto košta. Što se tiče fondova, vi ste 30-ak godina bili na visokim funkcijama ispred SDA, da li ste imali knjižicu ili ne – manje je bitno, ali vjerovat ću vam da postoje takvi fondovi“.

U populističkim nastupima svojstvenim za aktere lokalne politike u Zenici vrijedno je napomenuti da je budžet Grada viši od 84 miliona usvojen većinom glasova, a o njegovom izvršenju i realizaciji infrastrukturnih projekata reći će djela i učinjeno tokom godine.

Autor: federalna.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno