Posuđeno Zenica

VIDEO: Kako izgleda život u 11 kvadrata- Samo da dijete ozdravi, težak život porodice Doglod

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Kako izgleda život u 11 kvadrata- Samo da dijete ozdravi, težak život porodice Doglod- Ekipa “Ispuni mi želju” posjetila je porodicu Doglod u Pridražićima, u blizini Zenice.

Svoju tešku životnu priču a nama su podijelili majka i otac dvoje djece, Saudina i Šeherzudin Doglod.

Ništa ne moram imati, bitna mi je ona, ona je je zjenica oka mog – svoju priču započinje Saudina sa suzama u očima.

Ovaj bračni par sa dvoje djece, kćerkom i sinom, živi u jako teškim uslovima. U trošnom stanu od samo 11 kvadrata!

U braku su 18 godina. Kada se Saudina tek udala živjeli su u stanu u kojem sada borave. Ona je međutim neko vrijeme bila i u svojoj staroj kući koja je veća ali bez struje i vode.

Njih dvoje ne rade. Žive od 140 KM socijalne pomoći. To nije dovoljno da prehrane svoju djecu, i da mi pruže normalan život.

Život jeste težak, ali najgore je što se ne radi. Drugačije je kada mi muž radi – govori ova tužna žena.

Njen muž Šeherzudin je demobilisani borac. Kada je prstupio Armiji BiH imao je samo 19 godina. On je u godinama nakon agresije na našu zemlju radio u raznim firmama, ali na žalost nigdje nije bio osiguran. I danas zarađuje za život kroz dnevnice radeći različite fizičke poslove.

Kuća u kojoj borave je i više nego trošna, a on se trudi sam da je popravi onoliko koliko može. Kaže kako mu je samo materijal potrebam, a on bi svojim rukama sazidao manju kuću samo da je uslovna jer u ovoj nemaju ni kupatilo.

Ja sam naučio ovako, ja mogu spavati i u ovim uslovima ali oni ne mogu- rekao je Šeherzudin.

Ipak ova porodica se nekako bori da djeci obezbjedi sve što može te da im dijete u školi nikada ne bude gladno.

Ja ne moram čitav dan jesti, samo njima da dam- kaže majka koja bi sve žrtvovala da bi joj djeca imala dovoljno.

Kada pomislimo da život ovim ljudima ne može biti teži, vidimo da nevolja uvijek ide jedna za drugom. Šeherzudin kaže kako je imao priliku i mogućnost da renovira kuću međutim kćerka im se razboljela, te je svu ušteđevinu dao za njeno liječenje. Posjedovali su i stoku ali su i njih morali prodati.

Sve sam dao i uložio ali nije mi žao za svoje dijete- kaže Šeherzudin.
Ne žale na svoju porodicu dati sve što imaju, jer kako kažu doći će nafaka te vjeruju u bolje sutra.

Njihova kćerka se rodila kao potpuno zdrava beba, ali nalaz krvi je poslije pokazao drugačije. U Turskoj se liječila te su oni morali skupiti čak 20.000 KM samo za pregled. Dobri ljudi su im pomogli, ali su se i oni morali odreći mnogo toga. Njihova kćerka ima uređenu anemiju te i danas mora piti terapiju.

Zadnji put kad su bili na pregledu rečeno im je da mora dalje na liječenje u Njemačku, te će im opet trebati novčana sredstva.

Samo da mi hoće moje dijete ozdraviti, ne mogu više u bolnici da budem sa njom, ne mogu dobro da spavam, brinem se šta će biti u budućnosti. Eto to mi je najveća želja ništa više- kaže Saudina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno