Zenica

Nesvakidašnja inicijativa direktora Druge gimnazije u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krilatica priče koju ovih dana (iako ne perom nego djelom) ispisuju đaci i profesori Druge gimnazije u Zenici: “Čitamo da bismo znali da nismo sami” upućuje na plemenite i uzvišene motive činjenja dobra.

OŠ “1. mart” u Vrbanjcima kod Kotor Varoši može služiti kao primjer u svim sferama odgoja. U pitanju je jedinstvena škola na području manjeg bh. entiteta u kojoj se nastava izvodi na bosanskom jeziku i gdje djeca bošnjačke nacionalnosti uče nacionalnu grupu predmeta. Instruktivnu nastavu u ovoj školi izvode nastavnici OŠ “01. mart” Jelah, prema Nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Podršku ovoj borbi za pravo na učenje maternjeg jezika i na maternjem jeziku dali su učenici Druge gimnazije u Zenici.

Na inicijativu direktora Sumedina Arnauta, organizirana je akcija prikupljanja knjiga za školsku biblioteku u OŠ „01. mart“ u Vrbanjcima. Za svega nekoliko dana izuzetni učenici ove škole prikupili su više od 1.000 knjiga koje naredne sedmice planiraju uručiti đacima u Vrbanjcima.

“Problem s našom državom nije što se knjige zabranjuju, nego što ih ljudi više ne čitaju…Ne trebaš paliti knjige da bi uništio neku kulturu. Samo trebaš navesti ljude da ih prestanu čitati”, podsjetio nas je Sumedin Arnaut na istinu koju je još davno izrekao Ray Bradbury.
“Imajući ovo u vidu, naš naum je upravo suprotan a cilj veoma jasan”, dodao je direktor Arnaut.

Druga gimnazija Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno