Biznis

VIDEO: Kad će FBiH izmijeniti zakone koji štete razvoju preduzetništva?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Privrednici u Federaciji BiH imaju brojne probleme u poslovanju, privlačenju stranih investicija i poslovanju sa kompanijama iz Evropske unije zbog neusklađenosti zakona i propisa u Federaciji sa onima u Evropskoj uniji. Neki od zakona koji opterećuju privredu u Federaciji BiH preneseni su iz zakonodavstva nekadašnje Jugoslavije. Ostaju li problemi privrednika na margini, dok se domaći političari svakodnevno hvale ubrzanim koracima BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

U jednoj kompaniji u Usori, koja posluje u više od 40 zemalja Evrope i svijeta, prilikom uvođenja strateškog stranog partnera i formiranja zajedničke kompanije naišli su na više problema zbog loših zakonskih rješenja u Federaciji BiH koja do sada vlast u ovom entitetu nije prilagodila propisima EU.

“Mogu da kažem da smo u toj fazi naišli na određene nelogičnosti po pitanju zakona o privrednim društvima FBiH, u konkretnim primjerima gdje, recimo, naš zakon ne dozvoljava mogućnost djelimične prodaje udjela u novoosnovanim preduzećima u početnom periodu ili konkretan primjer da naš zakon nije usklađen sa zakonom o elektronskom potpisu. Imamo te recidive socijalističkih propisa koji bi sigurno trebali da se iščiste”, kaže privrednik Adnan Bajraktarević.

Još jedno zakonsko rješenje koje predstavlja značajan problem privrednicima jeste Krivični zakon Federacije, čiju hitnu izmjenu traže poslodavci u Federaciji, jer im trenutni zakon pruža pravnu nesigurnost. Poznavaoci političkih prilika u Federaciji ističu da se političari za EU u najvećoj mjeri zalažu deklarativno, bez značajnijeg praktičnog djelovanja, koje bi značilo, uz ostalo, izmjene spornih zakona.

“Jedan član kaznenog zakona koji je preuzet iz kaznenog zakona bivše nam države u kojoj se propisuje odgovornost službene ili odgovorne osobe ukoliko za sebe ili drugog ostvari određeni interes. Privredna društva se osnivaju radi ostvarivanja interesa, to stoji u zakonu o privrednim društvima i mi smo ponudili jednostavno rješenje: izmjenu dva člana kaznenog zakona kojim bi se ovo pitanje riješilo”, pojašnjava direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić.

“Nažalost naši političari nikako da shvate da imaju odgovornost prema građanima i poreznim obveznicima koji finansiraju njihov rad i koji su ih uostalom i birali. Oni deklarativno iznose da su za ulazak u EU, da rade na tome, međutim evo posljednji primjeri govore da ne rade na tom planu. Primjeri izmjene krivičnog zakona Federacije, potom izmjene zakona privrednim društvima, jer privrednici traže da se ovi zakoni usklađuju sa zakonima EU”, ističe novinarka Radija Federacije BiH Velida Kulenović.

Iako su iz Udruženja poslodavaca tražili sastanke sa resornim ministrima u Vladi Federacije kada je riječ o spornim zakonskim rješenjima, još nisu dobili nikakav odgovor. Odgovor iz Ministarstva pravde Federacije na naš upit nismo dobili ni mi.

“Imamo na jednoj strani poslodavce koji imaju zakonske okvire u okviru kojih treba da se kreću, malo previše postavljaju pitanja. Ako bi se vratili u priču socijalizma i da se primjenjuju zakoni iz socijalizma, sigurno radnicima ne bi bilo ovako kako je danas”, navodi premijer FBiH Nermin Nikšić.

Izmjene i prilagođavanje zakona i propisa onima u EU sve zemlje okruženja uradile su odavno. I u Republici Srpskoj urađene su izmjene spornih odredaba krivičnog i drugih zakona koji su štetili razvoju poduzetništva i koji su u skladu sa zakonodavstvom EU. Da li će političari na nivou Federacije učiniti isto, posebno sada nakon pozitivnih signala iz EU o početku pregovora, ostaje da se vidi. BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno