fbpx
Ljudi

VIDEO: Jedina predstavnica BiH na prestižnim takmičenjima

VIDEO: Jedina predstavnica BiH na prestižnim takmičenjima – Za Meliku Lošić ste sigurno već imali prilike čuti. Ona je maturantica srednje škole u Sarajevu, dolazi iz Zenice. Nakon niza uspjeha na međunarodnim takmičenjima, ona se već priprema za sljedeće.

„Prvo takmičenje na kojem sam bila je globalna runda World Scholars Cup, koje je održano u Barseloni u julu ove godine. Tu sam osvojila tri zlatne i dvije srebrene medalje“, što je Meliki osiguralo plasman na takmičenje pod organizacijom Yale univerziteta u Americi.

Nedavno se vratila iz Južne Amerike, sa najprestižnije nacionalne olimpijade „Mostratec“.
„To je zapravo svjetska olimpijada u kojoj mladi predstavljaju projekte iz nauke i tehnologije, odnosno svoje inovacije. Moj projekt je bio primjena aktivne i pasivne infracrvene termografije za detekciju oštećenja i imperfekcija u cijevima. Pokušala sam naći alternativni način za detekciju oštećenja na cijevima jer je to dosta veliki problem, a moja metoda ima dosta prednosti u odnosnu na sadašnji sistem.“

Kako navodi, u Zenici često imaju problem sa grijanjem i cijevima, što je motiviralo da počne raditi na ovoj vrsti projekta. Melikin projekat je zauzeo drugo mjesto, što je čini mnogo sretnom. Kako kaže ovo je uspjeh i za našu državu, a i za nju lično.

Melika ima ponovo priliku biti jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na takmičenju u Yale univerzitetu. Trenutno je u potrazi za sredstvima, vremena je malo. Podržimo mladu i ambicioznu srednjoškolku da sebe i našu državu još jednom ponosno predstavi na prestižnom takmičenju.

loading...