Politika

VIDEO: Iz SDP-a tvrde – Nas nisu napuštali zastupnici i nismo krivi za pad Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Troje ministara Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine iz prošlog sastava Vlade Zeničko-dobojskog kantona koji nisu imali nijednu aferu te su stekli simpatije građana, izražavaju žaljenje što više nisu ministri – kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Kantonalnog odbora ZDK SDP BiH Mirsad Mahmutagić.

Bivša vlada, a s njima i ministri iz te partije – Draženka Subašić (obrazovanja, nauke, kulture i sporta), Danijel Pašić (prostornog uređenja, prometa i komunikacija) te Benjamin Sinanović (unutrašnji poslovi), dužnost su predali jučer, kada je izglasana nova Vlada ZDK, na čijem je čelu prof. dr. Nezir Pivić iz Stranke demokratske akcije.

– Međutim, situacija je takva. Mi smo legalisti. Isto tako mogu reći i za naše zastupnike, unutar Skupštine ZDK, koji su jedini od svih političkih partija, odnosno zastupnika iz svih političkih partija, na svakoj sjednici prisustvovali u punom kapacitetu. Ponašali se u skladu sa stavovima SDP-a i u skladu sa koalicionim dogovorima – naglasio je Mahmutagić.

Dodao je kako nisu prekršili nijedan usaglašeni stav s koalicionim partnerima (Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Demokratska Fronta, Narod i Pravda, Hrvatska demokratska zajednica, Narodni evropski savez i Naša stranka).

– Naravno, naši će zastupnici ostati, sada u opoziciji, ali ostati na tragu rada u korist građana ZDK na vrlo korektan, iskren i način da budu duboko uključeni u sve procese sa svojim ličnim i stavovima od strane Kluba zastupnika, odnosno KO SDP-a. Još ću, kratko i jasno, reći o svim pričama o stvaranju nove i padu stare većine. U jednom smo trenutku došli u situaciju da zbog određenih dešavanja unutar drugih političkih subjekata, koji su činili proteklu većinu – prvenstveno BHI-KF, zbog izlaska pojedinih zastupnika u samostalne, mi smo praktično izgubili većinu.

Pokušali smo sačuvati tu većinu, sazvali smo jedan od sastanaka koordinacije – da svaka politička partija dođe sa svojim zastupnicima i da vidimo da li imamo većinu od 18 zastupnika. Dakle, na toj sjednici je jasno bilo da više nemamo većine i da iza vlade ne stoji skupštinska većina – kazao je Mahmutagić.

Napomenuo je kako su im se, u nastojanjima da sačuvaju skupštinsku većinu, ponudila tri zastupnika BHI-KF te dva zastupnika Saveza za bolju budućnost koji su, kako im je, dodao je, kazala Amela Granić (bivša zastupnica BHI-KF), da su “u paketu od pet zastupnika”, zajedno sa ostalim, spremni da formiraju novu većinu.

– To je bila ponuda i jedini način da ostane ova vlada i ova većina, nakon čega su prikupljani potpisi za prekompoziciju vlade. To su potpisi koje ovdje imamo i koje ćete imati priliku da vidite. Mi ih nismo predali na skupštinski protokol, iz razloga što smo doznali da su i na drugoj strani, nekoliko zastupnika potpisali – koji su istovremeno “igrali dvostruku igru”, znajući da su se prodali u političkom i ko zna u kojem još smislu. Vrijeme će pokazati. Tako da su formirali novu vlast, u okviru koje nije SDP.

Kako će raditi ta nova vlada, nova skupštinska većina – pred nama je da to vidimo. Dakle, SDA je iskoristila sasvim legitimno pravo da formira većinu – ukoliko može, mada lično mislim da inicijatori snaga za formiranje nove većine nisu bili SDA, nego ovi koji su napustili BHI-KF i dva zastupnika SBB-a, koji su iznijeli ovu priču i oformili novu skupštinsku većinu – kazao je Mahmutagić.

Šef Kluba zastupnika u Skupštini ZDK Damir Memić ponovio je stav koji su iznosili i na sjednicama Skupštine ZDK, koje su dovele do izbora nove vlade i prekompozicije vlasti.

– Odgovorno tvrdim da je ova vlada, koja je radila 10 mjeseci, bila vlada svih građana ZDK. Jer to govore infrastrukturni projekti, koji su pokrenuti u svim opštinama i gradovima na području kantona u kojem mi gravitiramo – kazao je Memić.

Bez obzira na sve medijske manipulacije, kojima se SDP BiH okrivljavao za raspad većine i pad bivše vlade ZDK, jedina istina je da su jedinstveni i ta stranka i njen klub zastupnika u SZDK, naveo je on.

– SDP nije napustio nijedan zastupnik, za razliku od drugih političkih stranaka. Osnovni razlog prekompozicije vlasti u ZDK je taj što su tri zastupnika napustila BHI-KF, čime se otvorila mogućnost za formiranje nove vlade. Na to treba dodati određene trzavice u HDZ-u, napuštanjem HDZ-a od strane Ive Tadića. U takvim okolnostima, praktično, presudnu ulogu je imao DF, koji je poznato da u takvim situacijama najčešće ide na stranu SDA, što je i politika centrale te stranke – kazao je Memić.

On je izrazio bojazan da će novoizabrana vlada tog kantona biti “privatna vlada”, a što je, podsjetio, govorio i na jučerašnjoj sjednici Skupštine ZDK. Otvoren je prostor pa su “tri nezavisna zastupnika izabrala, praktično, tri ministra” pa nema institucionalnog rada. Ne smatra da je to dobro.

– Ova vlada ima dovoljan broj ruku, ali ću otvoreno reći da nema i legitimitet. Zašto smatram da nema legitimitet? Zato što je izglasana rukama onih koji su, u predizbornoj kampanji, bili najglasniji protivnici prethodne vlade ZDK i politika koje je ona provodila. I na tome su dobili glasove. Isti ti, nezavisni zastupnici, sada su otišli u vlast s onima koje su najviše kritikovali u svojoj predizbornoj kampanji. Ja mislim da je to, na neki način, prevara samih građana – podvukao je Memić.

Nova vlada, podvukao je, ne zadovoljava ni nacionalni konsenzus, odnosno nije obezbijeđena “proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda”, u skladu sa popisom iz 1991. godine, što je novo kršenje Ustava ZDK.

– Da smo bili u pravu ono što smo jučer govorili, najbolje govori podatak da smo danas na mejlove dobili nove izmjene Zakona o Vladi ZDK, od strane nove većine, koji će se ubrzo naći u proceduri. A izmjena te odredbe glasi: Da će vlada kantona održavati nacionalni sastav stanovništva, kao cjeline na teritoriji kantona, s tim da se u svakom slučaju osigurava zastupljenost konstitutivnih naroda – kazao je Memić.

Nove izmjene i pravac u kojem se ide, smatra, da su suprotne odredbama Ustava ZDK, koji jasno naglašava da se “proporcionalna zastupljenost mora raditi u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine”.

federalna.ba/Fena



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno