Politika

Delegacija Općine Hunedoara iz Rumunije i savjetnica u Ambasadi Rumunije u BiH posjetila Gradsku upravu Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija Općine Hunedoara iz Rumunije koju je predvodio općinski načelnik Dan Boboutanu te savjetnica u Ambasadi Rumunije u Bosni i Hercegovini Mariana Pacuretu posjetila je Gradsku upravu Zenice gdje im je domaćin bio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima.

Gradonačelnik Kasumović i načelnik Hunedoare razmijenili su najvažnije informacije o Zenici i Hunedoari, kao i svoja iskustva koja imaju po pitanju upravljanja lokalnom zajednicom.

Ovom prilikom potpisano je i Partnerstvo između Grada Zenice i Općine Hunedoara kojim je, između ostalog, zajednički utvrđeno da između gradova Zenice i Hunedoara postoji uzajamni interes za razvijanje kulturnih, privrednih i drugih odnosa u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom i posebnim vezama Zenice i Hunedoare još od 1974. godine, zatim da gradove Zenicu i Hunedoaru na poseban način vežu duga tradicija proizvodnje željeza i čelika te da će dalji kontakti dva grada doprinijeti učvršćivanju i proširivanju prijateljskih odnosa medu različitim partnerima u oba grada i time potaknuti širenje prijateljskih veza među njihovim stanovnicima.

Gradonačelnik Kasumović i načelnik Hunedoare Dan Boboutanu su se usaglasili da će se zalagati za daljnje jačanje prijateljstva i unapređenje međusobne saradnje na svim područjima od interesa za građane Zenice i Hunedoare, a posebno da će razmjenjivati informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru kulture, turizma, obrazovanja, privrednih aktivnosti, javnih i privatnih investicija, te pokretanja razvojnih projekata.

„Počastvovani smo posjetom partnerske Općine Hunedoara. Uvjeren sam da ćemo ciljeve postavljene u Partnerstvu uspješno implementirati na obostrano zadovoljstvo. Naše dvije lokalne zajednice imaju dosta sličnosti, pa će samim tim i realizacija Partnerstva biti lakša“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović je također pozvao delegaciju Općine Hunedoara da budu posebni gosti na svečanom obilježavanju Dana Grada Zenica, kao i na popularnom zeničkom ljetnom festivalu „Zenica Summer Fest“.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Kasumovićem, delegacija Općine Hunedoara i savjetnica u Ambasadi Rumunije u Bosni i Hercegovini Mariana Pacuretu posjetila je Zeničku razvojnu agenciju ZEDA, a direktor Agencije ZEDA Senad Pašalić je uvaženu delegaciju upoznao o aktuelnim i planiranim aktivnostima Agencije, a potom su zajedno obišli Laboratoriju za ispitivanje sigurnosti proizvoda – LIND, koja djeluje u okviru Agencije ZEDA i opremljena je savremenim mašinama i dodatnom opremom za ispitivanje.

Načelnik Općine Hunedoara se zahvalio gradonačelniku Kasumoviću na srdačnom gostoprimstvu i pozvao ga u uzvratnu posjetu Hunedoari.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno