Politika

VIDEO: Ivo Tadić o osnivanju nove stranke u ZDK, Hrvatskog demokratskog saveza (HDS)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hrvatski demokratski savez (HDS), koji je sinoć u Žepču održao sjednicu Inicijativnog odbora, bit će i prva politička stranka od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine čije će sjedište biti u tom gradu – potvrdio je u današnjem obraćanju novinarima u toku sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ivo Tadić, koji je na čelu tog inicijativnog odbora.

Tadić, koji je nedavno napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH te je od tada nezavisni zastupnik u Skupštini ZDK i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, najavio je kako će svoje djelovanje bazirati prioritetno na općinu Žepče te ZDK-a.

Ističe kako će već narednog mjeseca ili u februaru održati osnivačku skupštinu HDS-a, na kojoj je najavio mnogo više delegata od 42 koliko ih je sinoć prisustvovalo sjednici Inicijativnog odbora.

-Idemo registrati političku stranku i pripremamo se za lokalane izbore sljedeće godine – izjavio je Tadić.

Kao razlog izlaska iz HDZ-a i formiranja novog političkog subjekta, naveo je probleme unutar Općine Žepče i nesuglasice s tamošnjim, dugogogodišnjim načelnikom Matom Zovkom.

-Stranci pristupaju mladi ljudi, koji su simpatizeri naše stranke, uglavnom su najviše iz Žepča. To su visoko obrazovani, mladi ljudi i mi ćemo ovu mrežu proširiti na cijeli ZDK i pripremiti se za Lokalne izbore – najavio je Tadić.

Procijenit će, dodao je, da li će na Lokalnim izborima 2024. godine imati svoje kandidate u svim općinama i gradovima tog kantona.

-Težište je na općini Žepče, gdje ćemo sigurno imati kandidata za načelnika Općine i listu za Općinsko vijeće. Kada su u pitanju drugi gradovi unutar ZDK-a, to ćemo prosuditi i u dogovoru s nekim drugim, u prvom redu opozicionim strankama – HDZ 1990, HSP…Ja sam se u zadnjih 10-ak godina trudio da sve opozicione hrvatske stranke skupa izlazimo na izbore i imali smo tri zastupnika. Sada dolazi do jedne podjele – kazao je Tadić.

Najavio je kako je planirano da sadašnji načelnik Općine Vareš, koji je također napustio HDZ BiH, bude nezavisni kandidat za novi mandat općinskog načelnika, a da bi ga podržao i HDS.

Smatra kako se na razini FBiH stvara “ozbiljan opozicioni blok unutar hrvatskog naroda i unutar samog HNS-a, a nasuprot HDZ-a BiH”.

HDZ je, naveo je, neupitno “daleko najjača i najbrojnija stranka”, ali je i veliko nezadovoljstvo u svim sredinama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno