Info Politika

Šatorović se obrušio na opoziciju u ZDK: Bili su protiv 1.080 KM i sada bezobrazno predlažu 2.520 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK stranke opozice prozvale su Sindikat i predsjednika Selvedina Šatorovića da je naklonjen aktuelnoj vladi što je on oštro odbio i poručio im “da ne budu bezobrazni i predlažu 2.560 KM pomoći jer su prošle godine bili i protiv 1.080 KM pomoći građanima ZDK”.

Zastupnici opozicije SDP-a, NiP-a, NS, BHI-KF i HDZ-a danas su podnijeli inicijativu da se uposlenima koji plaću primaju iz Budžeta ZDK izvrši isplata pomoći u iznosu od 2.520 KM, a na spisku potpisanih bili su i oni koji su prije godinu dana noć uoči donošenja odluke bili protiv isplate 1.080 KM pomoći uposlenima na Budžetu ZDK.

Ujedno, prozvali su i predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH i Sindikata osnovnog obrazovanja ZDK Selvedina Šatorovića da je “blag” prema aktuelnoj vladi.

“Sindikat nije ping-pong loptica i neće ga niko koristiti za ubiranje jeftinih političkih poena. Niti jedni, niti drugi, niti treći. Vratiću se za period od 23.12.2022. kada je imenovana prethodna Vlada ZDK. Tada su prosvjetni radnici imali najveću platu u BiH. Za vrijeme prethodne vlade, samo prosvjetni radnici nisu dobili jedan fening povećanja plaće i to je u prvi slučaj u posljednjih 10 godina da prosvjetni radnici ne dobiju ništa”, kazao je Šatorović odgovarajući opoziciji.

Nadalje navodi da je to najbolji pokazatelj učinka prethodne vlade prema prosvjetnim radnicima. Pomenuo je i protest prosvjetnih radnika povodom isplate 1.080 KM pomoći onda kada je dio zastupnika i tadašnje parlamentarne većine kroz kolegij skupštine pokušao odgoditi skupštinu da ne bi isplatili tu pomoć.

“Imate zapisnik s kolegija gdje se jasno vidi da zastupnici BHI-KF, NiP,a NS i NES-a su glasali protiv pomoći prosvjetnim radnicima. Danas ti isti zastupnici bezobrazno potpisuju inicijativu za isplatu 2.520 KM. Moram biti direktan i kazati, sve vrijeme smo bili na fonu s predsjednicima kantonalnih odbora SDP-a i DF-a i imali smo podršku”, kazao je Šatorović.

Dodao je da su pravni timovi pokrenuli proces traženja pravnog modaliteta utuživanja za period od 1. juna do danas od kad prosvjetni radnici imaju pravo na veću plaću za 15 posto.

“Da li premijer Pivić, koji je u dosadašnjem dijelu bio korektan jer nas je zvao na razgovore, dogovorili smo priču pomoći od 350 KM kada Vlada FBiH nije imala informaciju uopće da će ići s pomoći od 2.520 KM. Ukoliko bi se pokušalo nastaviti, kao što je radila vlada Amre Mehmedić, da u 2024. ne dobijemo platu veću za 15 posto, imat ćemo sindikalne mjere bez obzira ko bio opozicija ko pozicija”, poručio je Šatorović te dodao da će biti partneri onima koji ih uvažavaju i neprijatelji onima koji ih ponižavaju.

Poručio je da su danas potpisani zastupnici “po cijenu života” prije godinu dana bili protiv isplate od 1.080 KM pomoći te da Sindikat nema namjeru javnog dopisivanja s predstavnicima vlasti te da će kod potpisivanja kolektivnog ugovora tražiti da prosvjetni radnici u ZDK imaju ponovo najveću plaću u BiH.

“Ukoliko do toga ne dođe, imat ćemo oštar odgovor. To ne znači da do 8. mjeseca neće doći do povećanja plata. Kada primjetimo da postoji bilo kakav pokušaj opstrukcije, idemo s tužbama i dobit ćemo to na ovaj ili onaj način”, zaključio je Šatorović.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno