Zenica

VIDEO: Italijanska regija Piemont i ZDK nastavljaju institucionalnu saradnju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i regionalni ministar za decentralizovanu međunarodnu saradnju Regije Piemont Maurizio Marrone, u prisustvu regionalnog ministra zdravstva Luigi Genesio Icardija, potpisali su Protokol o saradnji ove italijanske regije i Zeničko-dobojskog kantona, kojim su se dvije strane opredijelile za nastavak institucionalne saradnje i partnerstva koje traje od 1995. godine.

Potpisivanjem protokola počela je druga konferencija povodom završetka projekta “Organizovani skrining program ranog otkrivanja promjena na dojkama na području ZDK kao ogledni primjer za Bosni i Hercegovini” u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a pod pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

-Jako sam sretna da danas imamo drugu međunarodnu konferenciju na temu koja je jako važna iz više razloga, a posebno radi stvaranja institucionalnih okvira i osiguravanja materijalnih sredstava da se radi na skrining programima te da se pojačaju aktivnosti u dijelu prevencije, jer znamo da preventivni pregledi i rane dijagnoze dugoročno spašavaju živote – istakla je na press konferenciji premijerka Mehmedić.

Ministrica zdravstva Tanja Radoš-Kosić dodala je kako je dugogodišnja saradnja ove dvije regije rezultirala realizacijom mnogobrojnih projekata iz oblasti zdravstvene zaštite koji su, uz pomoć italijanskih partnera, promijenili u potpunosti i na bolje sliku zdravstvenog sustava ZDK-a.

-Prvenstveno mislim na projekt skrininga grlića maternice, zatim formiranje Onkološkog odjela u Kantonalnoj bolnici Zenica kao i sam ovaj skrining mamografije. Iskoristila bih priliku da pozovem sve žene da se odazovu ovom pozivu za mamografiju, da učine nešto dobro za sebe, za svoje zdravlje i općenito za društvo – kazala je Radoš-Kosić.

Regionalni ministar Maurizio Marrone zahvalio je Vladi ZDK-a na odnosu koji su izgradili sa Regijom Piemonte, a koja je urodila velikim rezultatima, naglasišvi da će potpisivanje protokola dodatno osnažiti odnose, a sama konferencija doprinijeti razmjeni stručnih iskustava i znanja.

– Želio bih pozvati diplomatske i predstavnike vlasti da se ova saradnja dodatno ojača i nastavi. Zbog toga smo mi danas ovdje – naglasio je Marrone.

Istaknuto je da je Italijanska agencija za kooperaciji i razvoj za ovu je namjenu proteklih godina širom BiH uložila 16 miliona eura, a ove godine opredijelila je dodatna četiri miliona eura.

Predstavnik Ambasade Republike Italije Matteo Evangelista pozdravio je potpisivanje protokola o saradnji, naglasivši da Italijanska ambasada prepoznaje dugogodišnju saradnju ove dvije regije.

-Znamo da sve ovo doprinosi promociji BiH, ne samo kada je u pitanju promocija na kulturnom ili planu trgovinskih odnosa, nego smo podrška BiH na njenom putu ka integraciji u Evropsku uniju – naglasio je Evangelista.

Ministar zdravstva regije Piemonte Icardi naglasio je kako je ovo jako bitan projekat te da su sektor zdravstva i briga o zdravlju veoma bitni. U tom smislu, naglasio je značaj Onkološkog odjela u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji je otvoren uz podršku Regije Pijemonte.

-Također i Program mamografskog skrininga podrazumijeva veliku korist građanima, jer se vodimo idejom da je bolje prevenirati nego liječiti. Na taj način pokušavamo da promovišemo ne samo zdravlje, nego želimo da sa naše strane aktiviramo kompletan stručni kadar koji ovdje može biti na raspolaganju – naglasio je Evangelista, izrazivši nadu da će u narednim godinama biti realiziran i registar tumora, koji će dati jasne podatke i smijernice za rad u narednom periodu.

Predstavnica Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Selvedina Spahić-Sarajlić pojasnila je da je novi model tzv. “struktuirani skrining”, koji se provodi u saradnji sa nevladinom organizacijom “RE.TE” i uz podršku prijatelja iz regije Piemonte, podrazumijeva snimak na digitalnim mamografima visokog kvaliteta i potpuno novi pristup, jer svaki snimak čitaju neovisno dva radiologa, što značajno povećava izglede za otkrivanje bolesti.

Također je navela da je pored visokokvalitetne opreme, u regiji Piemonte obavljena stručna obuka ljekara i patologa i uvezivanje s Onkologijom i Radioterapijom KBZ-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno