Posuđeno

VIDEO i foto dokazi o nelegalnim azilima u Zenici, inspekcija se ipak pokrenula? 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon pritiska javnosti, objava u medijima širom BIH, inspekcija Zeničko-dobojskog kantona konačno je, barem na papiru, odlučila da reaguje i da pokrene mašineriju koja treba da zaustavi kriminal vrijedan milione KM.

Na najmanje šest lokacija u Zenici nalaze se ilegalni azili, u kojima bi se moglo nalaziti i do 2.000 pasa, od kojih se selektuju najzdraviji i najpotentniji, koji se onda prodaju u Zapadnoj Europi, po pojedinačnoj cijeni koja se kreće i do 2.000 eura po primjerku.

Sve to dokumentovano je na više zatvorenih Facebook grupa, a svi materijali su ustupljeni policijskim organima u BIH. Prva se oglasila SIPA – Državna agencija za sigurnost i zaštitu, koja je uputila na odgovorne – lokalne kantonalne organe u Zenici.

Prema pisanju lokalnih portala u Zenici, koji su zatražili provjeru navoda iz više izvora, reagirali su Policijske uprave Zenica I i Veterinarska inspekcija Zeničko-dobojskog kantona. Prvi su dobili zadatak od Uprave policije da provjere sve adrese i šta se na njima nalazi, a drugi su se oglasili da su “u toku intenzivne provjere na datim lokacijama”.

Naglašavamo, nelegalno držanje Azila je krivično djelo i inspekcija ovog kantona je u ranijim slučajevima reagovala čak i na anonimne dopise preko društvenih mreža, da bi iznenadna zaćutala na materijalne dokaze koje smo im pružili.

Posebno je važan podatak da osoba u inspekciji koja je nadležna da pokrene istragu iznenada dala otkaz i napustila državu, pa imamo pravo sumnjati obzirtom da nam je poznata destinacija novog prebivališta, da se radi o “nagradi za odrađen posao”.

Da li će novi direktor Inspekcije Šemsudin Muhić, koji je osoba koja treba naložiti zatvaranje nelegalnih Azila, to i učiniti, pokazaće sedmice pred nama.

U saradnji sa nadležnim Animal Care objavljuje ekskluzivne snimke Azila sa stotinama pasa (vidljivo iz zraka) na dvije od šest lokacija u Zenici. Još jednom pozivamo nadležne, ali i udruženja za zaštitu životinja da hitno spriječe ovaj zločin nad psima, koji su najhladnije dane protekle zime proveli u uvjetima neprimjerenim bilo kome.

Javnost u Zenici i BiH pozivamo da se izvrši dodatni pritisak na nadležnu inspekciju da zatvori ovakve “farme” koje dobro i prihode donose isključivo vlasnicima što prije budu zatvorene, a njihovi organizatori uhapšeni.

Podsjećamo, protekli mjesec je u Njemačkoj zaustavljen kombi sa desetinama pasa iz Tuzle, a u Sarajevu je objavljena prva presuda o nelegalnim rabotama sa stotinama hiljada KM dobijenim preko bankovnih sistema za navodnu brigu o psima.

Fotografije i video govore više od hiljadu riječi.

ANIMAL CARE ZENICA BIH u osnivanju


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno