Zenica

VIDEO: Halil Brzina i Šerif Patković o Sedmoj muslimanskoj brigadi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Zenici obilježena 31 godina od osnivanja Sedme muslimanske brigade. Kako je to izgledalo na svečanosti možete pogledati na linku. U ratnom periodu, brigadom su komandovali: rahmetli pukovnik Asim Kodžić, brigadir Amir Kubura, brigadir Šerif Patković, brigadni general Halil Brzina, a emir brigade bio je rahmetli prof. dr. Mahmut ef. Karalić.

Nakon svečane akademije, delegacije su položile su cvijeće te proučile Fatihu ispred Spomen obilježja šehidima ove jedinice u kasarni “7. muslimanske brigade” Oružanih snaga BiH u Zenici.

Za Zenicablog su prije početka svečanosti u pozorištu govorili Halil Brzina i Šerif Patković.

Kroz brigadu je prošlo preko 4.000 boraca, od njih 250 dalo je svoje živote, a 1.800 boraca je teže ili lakše ranjeno. Za svoje zasluge u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu brigade je dobila počasne nazive slavna, viteška i oslobodilačka; 30 boraca “Sedme” odlikovano je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, jedan borac “Ordenom za hrabrost”, jedan borac “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno