Zenica

VIDEO: ‘Grad u dimnjacima’ promoviran u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: ‘Grad u dimnjacima’ promoviran u Zenici – Promocijom knjige ‘Grad u dimnjacima’ mladog autora Mirze Džananovića predstavljena je višedecenijska priča o razvoju Zenice kao industrijskog grada u vremenu socijalizma, kada su mnogi drugi gradovi u Bosni i Hercegovini osjetili proces urbanizacije.

Prateći industrijalizaciju u periodu od 1945. do 1990. godine, Zenica je kao radnički grad poprimila urbani izgled, a sada su historijske činjenice o tom periodu u kojem je napravljen niz velikih projekata ukoričene pod simboličnim nazivom ‘Grad u dimnjacima’.

«Knjiga je namijenjena starijima, jer oni su najrelevantniji da sude o tome da li sam uspio predstaviti to vrijeme kako se oni sjećaju i nadam se da će im ova knjiga poslužiti da obnove sjećanja iz mladosti. Ipak, primarna grupacija su mladi, da shvate kako se njihov grad razvijao», kaže Džananović.

Malo je knjiga o socijalističkoj urbanizaciji gradova u Bosni i Hercegovini, što je veliki deficit za naredne generacije, kojima ne ostaje svjedočanstvo o burnom periodu historije. Upravo ovi pravci istraživanja su poticaj za razvoj bosanskohercegovačke histografije.

«To nešto što je Mirza napravio za Zenicu je model za istraživanje drugih gradova u BiH. Mislim da se ovom knjigom on uvrstio u krug poznatih historičara koji su se bavili urbanom historijom, odnosno historijom gradova u BiH. Nekada davno time su se bavili Hamdija Kreševljaković, Ilijas Hadžibegović… Sve su to velika imena», navodi Husnija Kamberović, recezent knjige Grad u dimnjacima.

Osim podataka koji hronološki čitaocima daju informacije o urbanizaciji Zenice, ova knjiga pokazuje da Bosna i Hercegovina u svojoj historiji, nakon Drugog svjetskog rata, ima tradiciju urbanog, što je svakako motiv više za neka naredna istraživanja.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno