Zenica

VIDEO: Generacijski projekti za zdravstvo Zenice i ZDK dovedeni u pitanje zbog politike

VIDEO: Generacijski projekti za zdravstvo Zenice i ZDK dovedeni u pitanje zbog politike – Povodom posljednjih dešavanja vezanih za implementciju nekoliko značajnih projekata u KBZ je održana press konferencija na kojoj su, kako ističu, željeli pojasniti cijelu situaciju oko vlasničkog spora kojeg vode sa Gradskom upravom Zenica.

Obraćanje direktora Kantonalne bolnice Zenica, prof.dr.Rasima Skomorca, prenosimo u cjelosti:

  1. “Projekat EE je generacijski projekat i prekretnica prema savremenoj bolnici sa tendencijiom daljnjeg razvoja u UNIVERZITETSKU BOLNICU ili svođenje bolnice na znatno manje kapacitete i gubitak posla za značajan broj zaposlenika.

Projekat energetske učinkovitostise finansira se sredstvima EBRD kredita u vrijednosti od 10 mil €, te dodatno sredstvima granta od 1 mil.€, sa predviđenim zaduženjem ZeDo kantona.

To će biti najveće ulaganje u rekonstrukciju i nadogradnju Kantonalne bolnice od njezine izgradnje 1959.godine. Projekat prije svega predviđa zamjenu postojećeg termobloka na ugalj sa modernim na plin. Obzirom da je sadašnja kotlovnica značajan zagađivač okoline, time bi se znatno smanjilo zagađenje okološa prije svega grada, a iz ukupnih sredstava predviđeno je izdvajanje 1 mil. KM za finansiranje gasovoda do blizine bolnice, za potrebe gradskog preduzeća Zenica-gas, te će priključak na gas biti na raspolaganju i drugim stanovnicima grada.

Projektom je predviđena i zamjena svih postojećih krovnih konstrukcija, sa kancerogenim azbestnim pokrovom, zamjenu svih starih drvenih prozora, novim aluminijumskim profilima. Postavljanje moderne fasade na sve objekte bolnice, zamjenu instalacija grijanja i ugradnju klimatizacije u sve objekte. Time se stvaraju uslovi za znatno kvalitetniju produkciju  i iskorištavanje prozvedene toplotne energije u termobloku.

Rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u bolnici, sa ciljem spriječavanja plavljenja podrumskih prostora bolnice koji koriste i pacijenti i osoblje.

Zamjenu zastarjele opreme vešeraja i načina njegovog funkcionisanja.

Kako je jedan od najvećih problema ustanove nedostatak prostora, što onemogućava daljnji razvoj, predviđena je i nadogradnja novih 3000 mprostora, koji bi omogućio formiranje savremene intenzivne njege sa 15 kreveta, što je jedno od uskih grla ustanove, kao i izmještanje pacijenata i osoblja iz odjela koji funkcionišu u neuslovnim podrumskim prostorima (ortopedija  i traumatologija, neurohirurgija, plastična hirurgija). Ove nadogradnje bi takođe omogućile daljnje rekonstruktivne radove u ustanovi te vrlo izgledno formiranje centralnog operativnog bloka, koji je srce svake savremene bolnice.

  1. Interventna kardiologija je skup savremenihnehirurških metoda tretmanaizvjesnog broja oboljenja srca i velikih krvnih sudova .Ove procedure se ostvaruju pomoću specijalnih katetera koji se u srce i velike krvne sudove uvode iz perifernih arterija.

Projekat interventne kardiologije je prvi JPP projekat u BiH za koji je potpisan ugovor sa stranim partnerom, vrijednosti 7,5 mil.KM, na period od 27 god. To je bio plod dvogodišnjeg intenzivnog rada radnog tima i odabranog privatnog partnera na javnom pozivu.

Projekat podrazumijeva izgradnju sasvim novog, savremenog objekta sa tri angio sale i najsavremenijom opremom, što bi omogućilo pružanje vrhunskih usluga iz interventne kardiologije, kao i nekih drugih dijagnostičkih i terapijskih  intervencija. Usluge bi bile dostupne na uputnicu i osiguranici našeg kantona ne bi imali nikakve dodatne troškove, a imali bi uslugu u svojoj bolnici i bili u blizini svojih porodica.U sadašnjoj situaciji i pacijen ti i porodice imaju troškove posjeta i boravka u drugim kantonima.

U sadašnjoj situaciji dnevno se prema drugim centrima koji pružaju ovu uslugu upućuje 2-3 hitna  pacijenta, značajan broj pacijenata umire ili ostaju trajni invalidi zbog nemogućnosti pravovremenog dobijanja usluge, tj udaljenosti od centara gdje se upućuju, kao i njihovih ograničenih kapaciteta.

Važno je napomenuti i da je najveći broj pacijenata koji trebaju usluge interventne kardiologije za područje Federacije BiH, upravo iz našeg kantona.

Projekat podrazumijeva i stvaranje pretpostavki za ubrzano uvođenje i drugih inetreventnih procedura, prvenstveno intervetne neurologije, kao i postepeni razvoj određenih kardiohirurških procedura.

Po isteku ugovora privatni partner ima obavezu da ustupi objekat u potpuno održavanom stanju sa opremom koja ne smije biti starija od 5 god.Kantonalnoj bolnici. Takođe ima obavezu da odškoluje domaći kadar za davanje svih usluga.

Isto ćemo tražiti i postići i za druge projekte JPP.

 

  1. Gama nož

U Bosni i Hercegovini, pacijentima nije dostupna zdravstvena usluga „neurohirurška operacija gama nožem“. Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine odobrava pacijentima sredstva za tu vrstu usluge pruženu u inostranstvu. Ta vrsta usluge se već duži niz godina pruža u zemljama našeg okruženja (Hrvatska, Srbija) i dostupna je  njihovim osiguranicima.

Gama nož je medicinski uređaj iz oblasti radiohirurške tehnologije namijenjen za liječenje tumora i drugih procesa  na mozgu. Kako se princip rada zasniva na primjeni gama zračenja, po njemu se i uređaj zove „gama nož“.  Gama nož je jedan od boljih uređaja za liječenje teško pristupačnih inoperabilnih tumora  i metastaza na mozgu kao i aneurizmi i drugih anomalija  na krvnim sudovima glave i vrata, koji se ne mogu hirurški odstraniti ili tretirati linearnim akceleratorom.

Indikacije za liječenje gama nožem su:benigni tumori, vaskularni poremećaji, maligni tumori, poremećaji kretanja, funkcionalni poremećaji, nepristupačni tumori.

Glavni cilj projekta je obezbjeđenje zdravstvene usluge pacijentima  koji imaju potrebu za istom bez odlaska u inostranstvo  čime se unapređuje zdravstvena zaštita u zemlji  i smanjuju troškovi koji opterećuju Fond solidarnosti.

Realizacijom projekta KBZ bi bila referentna ustanova za tretman pacijenata koji trebaju ovu uslugu za područje Federacije BiH.

Za ovaj projekat postoji zainteresirani privatni partner sa kojim su započeti razgovori i u toku je izrada projektnog zadatka za idejno rješenje i za studiju izvodljivosti. Navedeno čeka rješavanje vlasničkih odnosa nad zemljištem i objektima Kantonalne bolnice.

Projekat predviđa izgradnju novog objekta sa nabavkom aparata za tretman Gama nožem, kao i novog MRI aparata.

Predviđena vrijednost projekta je oko 9 mil.KM.

 

  1. Hemodijalizaje medicinska usluga koja se pruža pacijentima sa izgubljenom funkcijom bubrega.

Navedena usluga se obavlja otežano kako u KBZ tako i drugim dijaliznim centrima u Federaciji BiH, prvenstveno zbog zastarjele opreme i skučenog prostora.

U našem kantonu navedena usluga se obavlja u Kantonalnoj bolnici za osiguranike iz Zenice, te u tri satelitska centra: Visoko, Kakanj  i Žepče, što se takođe pokriva kadrom koji pripada bolnici.

U KBZ imamo 21 aparat, a tretira se 67 pacijenata sa područja Zenice

U Visokom 12+5 aparata, a tretira se 40 pacijenata

U Kaknju 7 aparata, a tretira se 23 pacijenta

U Žepču imamo 14 aparata, a tretira se 39 pacijenata

Projekat predviđa proširenje postojećeg prostora  ili izgradnju novog sa potpunim opremanjem novim aparatima i osavremenjimanjem tretmana.

Vrijednost projekta je oko 3 mil.KM.

I za ovaj projekat imamo zainteresiranog privatnog partnera sa kojim smo započeli razgovore , a daljnje aktivnosti takođe su u zastoju zbog čekanja na rješenje vlasničkih odnosa.

Ukupna vrijednost investicija za sve projekte je oko 41,5 mil.KM

 Broj zaposlenika iz Zenice u ukupnom broju zaposlenih je 1538, tj. 92%

 POZIVAMO GRADONAČELNIKA, GRADSKU UPRAVU, GRADSKO VIJEĆE I SVE GRAĐANE ZENICE DA DAJU SVOJ DOPRINOS SVIM OVIM PROJEKTIMA SVAKO NA SVOJ NAČIN ZA DOBROBIT NAS SAMIH.

ZAHVALJUJEMO SE NAŠEM OSNIVAČU VLADI I SKUPŠTINI ZEDO KANTONA, KAO I SVIM ZASTUPNICIMA KOJI SU PODRŽALI OVO KREDITNO ZADUŽENJE.”

Direktor KBZ, prof.dr.Rasim Skomorac

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: