Zenica

Video + foto: radovi na autoputu A1 ugrožavaju kuće u Mutnici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video + foto: radovi na autoputu A1 ugrožavaju kuće u Mutnici – Mještani dijela zeničkog naselja Mutnica uznemireni su radovima na autoputu A1, prije svega što do danas nisu regulisali otkup njihovih parcela i kuća sa državom, koja je eksproprijaciju  izvršila i nad objektima i placevima koji su udaljeniji od radova od njihovih.

-Od vikenda radnici buše rupu za novi stup manje od četiri metra od naše parcele, a već danima se šire pukotine po našim zidovima. Nikog ne zanima. Imamo komšiju koji je, kad je krenula eksproprijacija, prodao staru kuću, uspio napraviti novu na području koje navodno nije trebalo biti predmet otkupa, a onda sada i drugu kuću u 50 metara razlike prodati državi, naravno sve u dogovoru sa nekim iz Autocesta ili Gradske uprave, kažu mještani.

Kuće Hasana Mešinovića i Fahira Mahmića najbliže su radovima, a u njihovim dvorištima se nalaze singlani kolci firme koja izvodi radove. Sve to nije dovoljno da se porodice obeštete, iako je po pravcu pružanja budućeg vijedukta već sada jasno da će put prolaziti bukvalno pod prozorima ove dvije kuće.

Da apsurd bude veći, otkupljene su i u skladišta i smještajne prostore pretvorene kuće koje se nalaze dalje od radilišta, a jednoj od porodica čak je srušen ulazni potporni zid, prije nego se odustalo od otkupa.

-Da neko ne pomisli da se nismo nagodili sa državom ili da se tužakamo, nama niko nije dao ni priliku da pričamo o otkupu. da nešto nije po zakonu, pokazuje i činjenica da radnici, čim priđemo s mobitelima prestaju radove, koje su intenzivirali tokom vikenda, kad se nismo imali kome žaliti, kažu nam.

Advokat porodica koje se smatraju oštećenim Haris Mahić kaže da će o ovom slučaju obavjestiti federalnu inspekciju i sud, te da je krajnje vrijeme da se Gradska uprava ili izvođači radova obrate porodicama najugroženijih, ispod čijih kuća kopaju temelje budućeg vijadukta.

Kako izgleda situacija na dijelu budućeg puta pogledajte u videu i foto galeriji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno