Ljudi

VIDEO: Elizabeta Trlin, najstarija članica Opće biblioteke Zenica, proslavila 95. rođendan

Elizabeta Trlin, najstarija članica Opće biblioteke Zenica, proslavila 95. rođendan  – Da knjiga nije izgubila svoju vrijednost, uprkos novim medijima i dostupnosti besplatnih elektronskih izdanja, pokazuje priča iz Zenice. Gospođa Beta – kako od milja zovu Elizabetu Trlin – najstarija je članica Opće bibliteke u Zenici i na neki način je zaslužna za osnivanje ove ustanove. Pedesetih godina prošlog vijeka radila je tada u općinskoj upravi i, iako poslom nije bila vezana za kulturu, pokrenula je priču o osnivanju biblioteke.

Ovih dana, njenog 95. rođendana sjetili su uposlenici zeničke Opće biblioteke. Knjiga je Elizabetinoj porodici porodici uvijek bila posebno važna. Tako je i danas. Čitanje je, kaže Betin sin Dubravko, odnedavno i sam penzioner, održava. Drugujući sa knjigom Elizabeta Trlin se družila i s uposlenicima Biblioteke, koji beskrajno cijene njenu odanost. Bili su sa njom i kada su obilježavali 60 godina postojanja ove ustanove, čiju člansku kartu ima i danas.

«Ukoliko postoji neko ko vodi cijeli život brigu o biblioteci o knjigama, o ljudima, ko ima ljubav prema knjizi i ljudima – zašto da i mi znakom pažnje ne uzvratimo», kazao je Midhat Kasap, direktor JU Gradska biblioteka Zenica. Ova lijepa i nesvakidašnja priča vraća nadu da, uprkos teškom vremenu u kojem živimo, prave vrijednosti ne gube na važnosti, kao ni davno izrečena mudrost da je knjiga čovjeku najbolji prijatelj. federalna.ba

 
loading...