Zenica

VIDEO: Ekonomsko-poslovni savjet UNZE – Intenzivirati suradnju akademske i poslovne zajednice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Ekonomsko-poslovni savjet UNZE – Intenzivirati suradnju akademske i poslovne zajednice – Ekonomsko-poslovni savjet Univerziteta u Zenici na posljednjoj sjednici utvrdio je pravce djelovanaj za naredni period. U sami vrh prioriteta rada u budućem periodu postavljena je uspostava bolje suradnje između akademske i poslovne zajednice, a sve u cilju stvaranja kvalitetnijih uvjeta studiranja studentima s jedne, te školovanju teoretski i praktično educiranih kadrova za poslovnu zajednicu sa druge strane.

Organiziranje praktične nastave za sve studente zeničkog Univerziteta u uspješnim kompanijama, ali i angažman dokazanih stručnjaka iz realnog sektora u nastavnom procesu na ovoj visokoškolskoj ustanovi, pravac je kojim treba razvijati visoko obrazovanje u BiH, ocijenjeno je na posljednjoj sesiji Ekonomsko-poslovnog savjeta Univerziteta u Zenici. Još jednom je naglašena potreba uvođenja sistema dualnog obrazovanja u BiH.

“Mi u realnom sektoru imamo pojačanu potrebu pogotovo u okolnostima IV industrijske revolucije, kada želimo dobiti što spremnije studente da što spremniji dodju u naše kompanije i da preuzmu odredjene funkcije i odgovornosti  i da prenesu svoja znanja.Da bi imali uspješan transfer znanja, itekako je važno da imamo sustav dualnog obrazovanja u BiH”, kazao je Muidža.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici naglašavaju da je jedan vid dualnog obrazovanja na neki način već primjenjuju jer su tokom posljednje 4 godine dostigli visok nivo suradnje sa nekoliko uspješnih kompanija gdje njihovi studenti povremeno odlaze na praksu. Osim ovoga, nekoliko uspješnih menadžera angažovano je u nastavnom procesu u cilju što potpunijeg educiranja budućih ekonomista.

“Transfer tih znanja mora biti u službi tržišta rada i studenti, logično da trebaju sa svojim znanjima biti uskladjeni sa tim potrebama i upravo iskusni menadžeri, renomiranih  bh kompanija su izrazili svoje aktivno sudjelovanje u ovom procesu i oni su prisutni kod nas u nastavi i nastavnim aktivnostima.”, istakao je Brkić.

Svjesni svakodnevnih poraznih podataka o stanju okoliša u BiH s jedne strane i učešća privrednih subjekata u onečišćavanju okliša sa druge strane, Ekonomsko-poslovni savjet UNZE najavio je i nastavak edukacije predstavnika kompanija kroz prošle godine uspostavljenu „Akademiju za ekološki menadžment u funkciji održivog ekonomskog razvoja“ na Ekonomskom fakultetu gdje će, također, biti uključeni i zainteresirani studenti.

BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno