Zenica

Premijer Ganić na svečanoj akademiji: UNZE daje nadu i optimizam da imamo budućnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Ganić na svečanoj akademiji: UNZE daje nadu i optimizam da imamo budućnost – U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana je svečana akademija Univerziteta u Zenici povodom obilježavanja 60 godina visokog obrazovanja u Zenici. Akademiji su prisustvovali rektori svih javnih univerziteta u BiH, predstavnici univerzietta iz Srbije, Crne Gore i Hravtske, predstavnici diplomatskog kora, izvršne i zakonodavne vlasti, privrede i vjerskih zajednica.

Prisutne je u ime osnivača Univerziteta u Zenici pozdravio premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić koji je rekao kako “postojanje visokog obrazovanja i Univerziteta u Zenici daje nadu i optimizam da naš kanton i naša zemlja imaju budućnost”.

“Ja to istinski osjećam kada pogledam sve vas ovdje, jer vaši studenti će sutra naslijediti nas na našim radnim mjestima, društvenim aktivnostima i na svim poljima života i rada”, kazao je Ganić.

Razvoj visokog obrazovanja u Zenici pratio je razvoj privrede kroz otvaranje tehničkih fakulteta, Metalurškog i Mašinskog, koji su dugo bili u sastavu Univerziteta u Sarajevu, i zajedno sa Metalurškim institutom bili okosnica privrede i industrije Zenice i BiH, u periodu nakon Drugog svjetskog rata i u SR BiH. Novim ustavnim uređenjem BiH rodila se ideja o zeničkom univerzitetu koja je realizovana odlukom Skupštine ZDK 2000. godine, a četiri godine kasnije Univerzitet u Zenici je počeo s radom.

“U vremenu nakon agresije osnivanje Univerziteta u Zenici je omogućilo mladim ljudima iz Zenice, drugih općina ZDK i šireg okruženja, da dobiju priliku da studiraju po znatno povoljnijim uslovima. Izgrađena je nova zgrada Ekonomskog i pravnog fakulteta, a izgradnju je finansirala Vlada Zeničko-dobojskog kantona zajedno sa donatorima, kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujemo. Vlada neće stati na ovome, nego ćemo i dalje stvarati bolje infrastrukturne uslove za studiranje”, kazao je Ganić.

Premijer ZDK je istakao kako je ponosan što je Univerzitet u Zenici iznjedrio veliki broj diplomanata, magistranata i doktora nauka, kao i zbog činjenice da se u Zenici dosljedno implementira Bolonjska deklaracija, za što posebne zasluge pripadaju predavačima i profesorima.

U sastavu Univerziteta u Zenici djeluje osam fakulteta, Metalurški institut “Kemal Kapetanović” i Studentski centar u Zenici, a na 30 studijskih programa prvog i drugog ciklusa studira 5.000 studenata iz cijele BiH.

Na svečanoj akademiji promovirani su i počasni doktori Univerziteta u Zenici – bh. oskarovac Danis Tanović i norveški filozof Arne Johan Vetlesen, a istaknutim studenticama i studentima dodijeljene su nagrade rektora.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno