Info

VIDEO: Dva važna grada u BiH bit će spojena autoputem do 2026.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pored onih u Hercegovini, trenutno najaktivnija gradilišta na Koridoru 5C nalaze se u Zeničko-dobojskom kantonu. Izgradnjom novih dionica radi se na spajanju Zenice i Doboja.

Na najdužoj dionici trase Koridora 5C kroz Zeničko-dobojski kanton, Medakovo – Ozimice, u toku su pripremni radovi.

Na dionici ceste dužoj od dvadeset i jednog kilometra gradit će se i 120 objekata, a rok za to je 30 mjeseci. Osim nabavke i transporta materijala, druge građevinske i geološke probleme ne očekuju.

S druge strane, obzirom da dionica jednim dijelom prolaz kroz tri općine: Žepče, Maglaj i Tešanj problem sa lokalnim stanovništvom već imaju.

“Potrebno je da se ugradi oko 4.500 kubika nasipa, imamo tunel preko 2 kilometra, imamo nekoliko značajnih objekata mostova Tako da u narednom periodu ovaj prostor će biti zaista jedno veliko gradilište i molimo sve lokalne zajednice i loklano stanovnstvo na razumjevanje”, kaže Alaga Husić, predstavnik investitora na dionici Medakovo – Ozimice za BHRT.

Ova dionica, zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo, dužine 8,5 kilometara čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu. A kako bi se barem gradilištima spojili Zenica i Doboj – ostala je dionica dužine 12 kilometara od Ozimica do Poprikuše.

“Tenderska procedura je u toku i čekamo dodjelu i tog ugovora i ona bi se trebala završiti uporedo i sa projektom Medakovo – Ozimnice tako da neke 2026. bi mogli imati jednu cjelinu od Zenice i do Doboja da su spojeno autoputem”, ističe Husić.

Građevinski radovi na dionici Putnikovo brdo – Medakovo kod Tešnja, u jeku su sezone. Ovom dinamikom, ističe izvođač radova, do sredine 2025.godine dionica bi trebala biti završena.

“Urađen je jedan dio mosta Usora, rade se radovi na nasipanju trase rade se Tunel Hrastik, rade se hidrotrehnički objekti. Imamo i regulaciju Rijeke Usore i regulaciju rijeke Tešanjke u tu će zaista najviše problema biti naročito u periodu zimskom periodu”, kaže Admir Helić, predstavnik izvođača radova na dionici Putnikovo brdo – Medakovo.

Završetkom bi sam Tešanj, općina sa dvije hiljade i 700 poslovnih subjekata, bio samo 130 kilometara udaljen od glavnog grada naše zemlje.

“Mnogo nam je važnije dakle ekonomski efekat koridora samim završetkom gradnje jer očekujemo dalje investicije, povećanje broja radnih mjesta i bolje uslove za rad i privređivanje na prostoru općine Tešanj”, navodi Suad Huskić, načelnik Tešnja.

Ipak, ostaje pitanje hoće li se plan Autocesta, da do polovine 2026. godine sjeverni dio Koridora, od Sarajeva do Save, bude u potpunosti izgrađen i obistiniti, s obzirom na stanje na terenu i informacije kako su radovi na dionici Vranduk – Ponirak obustavljeni zbog ekspanzije troškova. Da li se to desilo i zbog čega, nismo saznali jer zbog godišnjih odmora nadležnih u Autocestama Federacije odgovor na ovo pitanje nismo još dobili, javlja BHRT.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno