Ljudi

VIDEO: Danas je osam godina od smrti Husejina Smajlovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osma godišnjica smrti Husejina Smajlovića – Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović preminuo je u 65.godini života, nakon teške bolesti, 21. maja prije osam godina u večernjim satima. Vijest o smrti je porodica potvrdila narednog jutra.

-Bio je prvi sekretar Vlade ZDK i s prvim guvernerom Salčinovićem stvarao ovaj kanton. Njemu ništa nije bilo teško, nikada nije priznavao da nema rješenja za nešto”, kazao je tada između ostalog o Smajloviću predsjednik kantonalne SDA i bivši premijer ZDK Miralem Galijašević.

Smajlović je rođen 5. februara 1952. godine. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Pravni Fakultet u Banja Luci. Prije funkcije načelnika i Gradonačelnika je radio u Rudniku Zenica (1977-1980) na poslovima pripravnika, referenta i šefa Pravne službe, u SIZ stanovanja i uređenja građevinskog zemljišta Zenica (1980-1987) na poslovima referenta, šefa Pravne službe, direktora Sektora za pravne i opće poslove i zamjenika sekretara Zajednice, u Investiciono-komercijalnoj banci dd Zenica (1987-1993) na poslovima direktora sektora za pravne i opće poslove i zamjenika generalnog direktora.

Smajlović je u općini Zenica (1993 – 1994) radio na poslovima člana Izvršnog odbora Skupštine općine Zenica i sekretara Sekretarijata za opću upravu, u Investiciono-komercijalnoj banci dd Zenica (1994-1995) na poslovima zamjenika generalnog direktora, u Zeničko-dobojskom kantonu (1996-2000) na poslovima sekretara Vlade Kantona, te poslije isteka raspolaganja, od decembra 2001. godine do imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Skupštine Kantona, obavljao poslove direktora Instalacija dioničko društvo Zenica.

Na prvim neposrednim izborima za načelnike općina izabran za Načelnika Općine Zenica u mandatu 2004-2008. godina. Na izborima 2008. godine izabran za Načelnika Općine Zenica osvojivši najveći broj glasova u poređenju sa svim drugim kandidatima za načelnike u BiH Na izborima 2012. godine ponovio uspjeh ubjedljivom pobjedom nad protivkandidatima.

U posljednjem desetljeću obavljao visoke dužnosti u Savezu gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine i pokrenuo niz inicijativa s ciljem ostvarivanja snažnijeg uticaja lokalnih vlasti u procesu odlučivanja. Pokretač je i važnih međuopćinskih projekata kojima se ostvaruje bliža saradnja na općinskom nivou. Bio je oženjen, otac dvojice sinova. Obavljao je i dužnosti predsjednika Sabora IZ u BiH, predsjednika IO Medžlisa Zenica….Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno