Zenica

VIDEO: Četvrta međunarodna konferencija Društva germanista BiH u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici u toku je trodnevna konferencija “Grenzen, Chancen, Räume“ koja je četvrta konferencija Društva germanista koje su počele da se održavaju od 2018. godine.

Na konferenciji učestvuje 35 izlagača iz šest država (BiH, Hrvatska, Njemačka, Austrija, Češka i Poljska), a u okviru konferencije će bit održana i metodička radionica koju će predvoditi prof. Bernd Helbold sa Univerziteta u Jeni. Podršku ovoj konferencji su pružili Goethe Institut Sarajevo i Austrijski Institut Sarajevo uz Filozofski fakultet Zenica koji je domaćin konferencije.

Samom otvorenju konferencije prisustovovali su Dekanesa Filozofskog fakulteta u Zenici, prof. dr. Alica Arnaut, Direktorica Goethe-Instituta u Sarajevu, gospođa Eva Hamann, Direktorica Austrijskog Instituta u Sarajevu, mr. sc. Maida Bećarević, Predsjednica Organizacionog odbora konferencije, prof. dr. Amela Ćurković, Podpredsjednica Društva germanista u BiH, doc. Dr. Alma Čović-Filipović i drugi gosti.

“Cilj konferencije je da okupi germaniste iz BiH i šire, koji će razmijeniti najnovija znanstvena istraživanja iz polja lingvistike, književnosti, metodike i učenja njemačkog jezika kao samog jezika i translatologije” kazala je  prof.dr. Amela Ćuruković.

Uprkos činjenici da je posljednjih godina porasla popularnost njemačkog jezika u BiH, uglavnom zbog odlaska na rad u inostranstvo, profesorica Ćurković ističe kako nije došlo i do povećanja broja studenata na tom odsjeku zeničkog fakulteta.

Sekretar Društva germanista u BiH doc. dr. Alma Čović-Filipović ističe kako ovakvi i slični skupovi germanistima iz BiH, regiona i Evrope omogućuju da razmijene prije svega iskustva izučavanja njemačkog jezika, književnosti, kulture i obrazovanja nastavnika njemačkog jezika u BiH.

“Mi svi imamo slična iskustva, slične izazove i zadatke, tako da je jako bitno da se umrežavamo i da se ovdje okupljamo. Osim toga, organizacija ovakvih konferencija omogućava da rezultate naših istraživanja publikujemo i učinimo dostupnim široj javnosti u vidu zbornika, koji su dostupni kako on-line tako i u printanom izdanju” naglasila je Čović-Filipović.

Cilj konferencije je okupiti germaniste iz BiH i šire i razmijeniti najnovija znanstvena istraživanja na polju lingvistike, književnosti, metodike i učenja njemačkog jezika kao stranog jezika kao i translatologije. Planirana konferencija ujedno ima za cilj i nastavak redovnog održavanja ovakvih naučnih skupova koje organizira Društva germanista u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu u suradnji sa jednom od germanistika u BiH pri javnim univerzitetima. Do sada su održane tri ovakve konferencije u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, dok je ove godine domaćin Odsjek odnosno studijski program za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno