Nogomet

VIDEO: Armin Duvnjak – Klub je bio na rubu gašenja, zajedništvo i mladost je naša najveća snaga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički Čelik igra sjajno ove sezone, jesenji dio prvenstva u Drugoj ligi FBiH grupa Centar završio je na prvoj poziciji sa 38 osvojenih bodova nakon 15 odigranih utakmica.

Šef stručnog štaba Čelika, Armin Duvnjak, nije krio zadovoljstvo nakon dosadašnjeg dijela prvenstva.

Kakav je osjećaj biti dijete Čelika i ostvariti ovakve rezultate?

“Hvala na čestitkama. Vrhunski je osjećaj. Pogotovo kada imam saznanje da je ovaj klub bio na rubu gašenja, da je tu naša zenička mladost. Da je okupljena ekipa baš po mom ukusu i upravo to i daje rezultate. Otprilike je to nešto što se sanjalo. Cijeli život kao igrač i navijač, na kraju su se podudarile te stvari, da mogu da budem na kormilu svoje ekipe, gdje imam domaće igrače iz Zenice, koji sigurno imaju veliku kvalitetu.”

Kako bi podijelili zasluge za dobru atmosferu i dobre rezultate?

“Na prvom mjestu je ljubav prema Čeliku. Ljubav naših navijača, svih nas u klubu. To je nešto prvo što nas vodi dalje. Svakako, tu su igrači, upravni odbor, komplet ljudi koji se bave organizacionim stvarima, finansijama, koji nam priušte odlične uslove. Igrači prikazuju sjajne partije, zabijaju golove, bore se za svoj klub. Tu je još stručni štab, ljekari, ekonomi. Svi smo mi jedan tim. Dijelimo neku zaslugu za dobre rezultate.”

Šta je najveća snaga Čelika?

“Zajedništvo. Dobra atmosfera. Mladost, ova naša divna mladost koja izgara za svoju ekipu. Kvalitet koji je neupitan ali smo ga morali pokazati u mnogim utakmicama. Čak u situacijama kada se unaprijed upiše pobjeda, nije jednostavno savladati protivnika. Psihološke prepreke znaju biti pogubne za nas. Najbolji primjer je utakmica koja se desila nekoliko dana prije utakmice protiv Sarajeva gdje smo kiksali 1-1. Jednostavno, psihološka priprema, dobra atmosfera, naša mladost je ključna za dobru atmosferu.”

Koja je to vaša bila najteža utakmica?

“Svakako utakmica Kupa protiv Sarajeva. Jednostavno, protivnik koji je u najvećem rangu našeg fudbala. U prvenstvu najteža naša utakmica, to je jedini poraz ove sezone, protiv Bosne iz Visokog. Imali smo mnogo šansi, ali nas taj dan nije poslužila sreća. Sa neke stručne strane sam zadovoljan. Zato smo radili u narednom periodu da ispravimo te stvari.”

Kakav je osjećaj izađi pred zeničku publiku?

“Izvanredan. Posebno što sam rastao uz ove navijače. Što sam od svoje šeste godine, pa sve dok nisam profesionalno krenuo igrati nogomet, nisam propustio nikada utakmicu na Bilinom polju. Poseban osjećaj, posebne emocije, teško se to može opisati. Mogu da kažem, živim svoje snove i drago mi je da sve ide, hvala Bogu, dobro. Sve je kako treba, ja ću sa svoje strane sve učiniti da ja napredujem još sa znanjem, da završim potrebne licence da mogu dalje napredovati. Svojom energijom i znanjem ću doprijenijeti”

“Zahvalio bih se svim navijačima našeg kluba, medijima na odličnoj podršci. To nam je konkretno meni i mojoj ekipi ogroman vjetar u leđa kada imamo neke situacije, ne ide nam sve od ruke da skupimo dodatnu snagu, dodatni motiv, da savladamo prepreke koje stoje pred nama. Uvijek je Čelik imao najbolje navijače, uvijek je imao dobru podršku svih Zeničana, medija. Samo, trenutno je baš se pronašla kohezija, veza, između svih nabrojanih stvari i jednostavno, ništa se ne dešava slučajno.

Dosta mi vremena provodimo na ovom stadionu. Pokušavamo da na svaki momenat na koji možemo uticati, da stvarno i utičemo, jer vjerujem da u fudbalu treba zaslužiti neku sreću. Bez obzira što u nekim utakmicama i nisi najbolji. Bili smo ekipa i tim pravi. Bili smo, ja volim reći, porodica. Nismo se bojali nikakvog poraza, to nam je donijelo rezultat protiv Sarajeva.”

Kakav je igrački potencijal Čelika?

“90 posto našeg igračkog kadra su naši mladi igrači, većini njih sam bio trener u juniorima, otprilike znam sa čime raspolažem. Ti igrači dosta napreduju, slušaju. Upijaju ono što im se kaže, vjerujem da je pred njima zavidna karijera. Ne treba se zalijetati i misliti da je sve gotovo. To se sve može promijeniti. Treba ostati stabilan u glavi. To je poruka mladim igračima da još ostanu u Čeliku. Da napravimo još bolju priču u našem klubu. Kada iscrpe sve ono što im Čelik i Zenica daju, da se tada odluče za sljedeći korak.”

Vi kao trener forsirate Zeničku djecu?

“U ekipi imamo spoj mladosti i iskustva, s tim da 90 posto je igrača iz omladinskog pogona koji su igrali prije godinu ili dvije u juniorima. Moja je vizija energičan fudbal, sa mnogo presinga, sa situacijama da igrači mogu ispoštovati trkački sve ono što se od njih traži. Otprilike pravi se ekipa da imamo na svim pozicijama ono što se traži. Da imamo i znalce, i trkače, i koljače. Tako da, volim da radim sa mladim igračima. Tu sam ja prvu šansu svoju dobio i imam dobru saradnju s njima. IMao sam često i loših iskustava kao igrač. Posebno treneri sa strane nisu imali povjerenja u mlade igrače iz Zenice. Ima tu dosta dobrih igrača, koji nažalost nisu dobili pravu priliku. I kada se dobije ta prilika imaš osjećaj da imaš jednu dvije ili tri šanse. Ako ih ne iskoristiš, bit ćeš zamijenjen.

Dosta razgovaram sa svojim igračima, dajem im na znanje da jedna situacija ne može ništa promijeniti. Forma se gradi kroz treninge, a sama utakmica je kao predstava u pozorištu i tu trebalo biti najbolji.”

Šta možete na kraju obećati navijačima Čelika?

“Možemo obećati rad, red i disciplinu. Sa naše strane da ćemo biti maksimalno predani poslu, profesionalni. Rezultat je teško obećati, ali, obzirom da znam sa čime raspolažem, vjerujem da ćemo na kraju ove sezone slaviti prvo mjesto, odlazak u play off, ako Bog da u baražu vjerujem da ćemo ostvariti plasman u Prvu ligu FBiH. Što se tiče Kupa, dobili smo Radnika iz Bijeljine. Još jednom hvala tim navijačima, našim Robijašima, vjerujem da će ovi igrači u budućnosti nastaviti oduševljavati našu bh. javnost.”

Razgovarao: Jasmin Hadžić/sportske.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno