Kultura

VIDEO: Amanet – smijeh, suze, ponos, oduševljenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mladi umjetnici u našoj zemlji, nerijetko na putu ostvarenja svojih snova, nemaju dovoljnu potporu sistema. I pored toga, bh. kinematografija posljednjih godina izrodila je brojne kvalitetne filmove i serije. Ovih je dana bogatija za još jedan domaći proizvod – film Amanet, redateljskog dvojca Mirze i Nijaza Begovića. Smijeh, suze, ponos, oduševljenje.

Smjenjuju se emocije u sali busovačkog kina gdje je publici predstavljen film sniman upravo na prekrasnim pejzažima njihove općine, u mjestu Jelinak, u kojem je ponovo oživio duh tradicije i bosankih običaja, a čiju je magiju koju film nosi, publika očito željno iščekivala na filmskom platnu. Komediju o tradiciji, ljubavi i humoru prosječnog bosanskog čovjeka sa svim njegovim problemima i radostima, donosi spoj glumačkog tima zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta, ali i mladih lokalnih umjetnika, kojim je data prilika da pokažu svoje talente.

“Ovo je divna prilika za mlade, a i smatram da nam općenito filmovi ovog žandra su nam dosta potrebni, jer je previše u fokus stavljeno nešto što nije ljubav, što nije prijateljstvo, što nije sreća”, kazao je glumac Amer Mekić.

“Ovaj film je duša. Sam film nam želi prenijeti zapravo da njegujemo one neke prave ljudske vrijednosti koje smo mi nažalost danas zaboravili. Poštenje, prijateljstvo, na ljubav generalno. Emocija je kroz cijeli film protkana i na kraju i prenosi”, istakla je glumica Iva Filipović.

Upravo su emocija i entuzijazam vodili autore da ispričaju priču o ljubavi kao jedinoj misiji koja nas može povesti u bolje sutra, jer je budžet za njegovo snimanje bio, kako kažu, veoma skroman.

“Bez obzira na to što mi nismo utoliko imali sredstva, publika to ni u jednom trenutku neće primijetiti. Samo te lijepe priče mogu nam vratiti vjeru u ljude”, naglašava reditelj Mirza Begović.

I pored svega, ponosni su, kažu, da su dio trećeg najgledanijeg filma na osnovu prvog vikenda prikazivanja u posljednjih 10 godina. A nakon premijernih prikazivanja, film će nastaviti svoje putovanje do publike širom BiH, s misijom da jedna priča iz Busovače dođe do svakog dijela naše zemlje, da nasmije i oraspoloži. A sve s ciljem da svi budemo bolji ljudi.

federalna.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno