Zenica

Verlab odgovorio na navode KBZ

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Verlab odgovorio na navode KBZ – Menadžment Kantonalne bolnice Zenica upoznat je sa činjenicom da su mjeritelji laboratorije Verlab prilikom provođenja postupka verifikacije medicinskih uređaja u 2015. godini ustanovili da je tada više od 30% medicinskih aparata u njihovoj bolnici neusklađeno (neispravno). Prošle godine taj broj je bio manji od 14%. Svi navedeni aparati bili su prethodno servisirani, ali su njihove izlazne vrijednosti ipak odstupale. Nakon navedene dijagnostike laboratorije Verlab, većina tih uređaja je servisirana i dovedena u ispravno stanje. To su činjenice o kojima treba govoriti, jer te činjenice direktno utiču na tačniju, sigurniju i pouzdaniju dijagnostiku i tretman prema pacijentima.

Zar svi rezultati koji su postignuti u KB Zenica i otklonjeni problemi nad medicinskim uređajima nisu dovoljan razlog da se nastavi u ovom pravcu, te zahtjeva još veće pooštravanje mjera kako bi se povećao kvalitet, tačnost i sigurnost medicinskih uređaja? Da li se pacijenti trebaju nastaviti tretirati sa medicinskim uređajima koji vrše pogrešno očitavanje i daju pogrešne vrijednosti tretmana?

Verifikacija mjerila, kao i Zakon o mjeriteljstvu BiH, u nadležnosti su Instituta za mjeriteljstvo BiH (samostalna upravna jedinica koja direktno odgovara Vijeću ministara BiH). Ovlašteni servis je preporuka proizvođača, a verifikacija je zakonska obaveza. U odgovoru Kantonalne bolnice Zenica navedeno je da je upit upućen Federalnom ministarstvu zdravstva, a mi napominjemo da to ministarstvo nije nadležno s  obzirom da se radi o državnom Zakonu.

Podzakonski akti koji se navode su na snazi još od izlaska Službenog glasnika BiH br. 75/14. S druge strane, potpuna je neistina da se ovaj Zakon ne provodi na području Republike Srpske. Institut za mjeriteljstvo BiH ima imenovane dvije laboratorije za poslove verifikacije mjerila u zdravstvu, a to su: laboratorija Verlab u Sarajevu i laboratorija Metrolab u Banja Luci. Obje laboratorije rade u skladu sa Pravilnikom o imenovanim laboratorijama državnog Instituta za mjeriteljstvo.

Stav da tamo gdje ne vrijedi Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH, može vrijediti Zakon o mjeriteljstvu BiH, ukazuje na to da se sa poštivanjem Zakona u BiH postupa kao sa “švedskim stolom“, gdje se poziva samo na ono što odgovara ustanovi.

Kako se niko ne bi bavio “saznanjima“ objavljen je online Registar verifikovanih zdavstvenih ustanova (http://www.verlab.ba/Home/RegistarVerifikacija ), odakle se tačno vidi status svake zdravstvene ustanove. Registar je i napravljen da bude transparentan javnosti, a naročito pacijentima u BiH.  

Nadamo se da u budućnosti nećemo morati trošiti vrijeme na ubjeđivanje odgovornih osoba da se državni zakoni moraju poštivati, te da ćemo zajedno sa medicinskim ustanovama raditi na povećanju tačnosti, preciznosti, pouzdanosti i efikasnosti medicinskih uređaja, a samim tim i dijagnostike i tretmana prema pacijentima.

(U prilogu, kao dokaz 1, nalazi se akt Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS iz 2017.godine, koji je poslan na sve zdravstvene ustanove na području RS da se sprovodi postupak verifikacije. Također, u prilogu, kao dokaz 2, je i Odluka Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske o odabiru najpovoljnije ponude za pružanje usluga verifikacije medicinskih uređaja i opreme. Ovo dovoljno dokazuje da se ovaj Zakon poštuje i na području RS)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno