Zenica

FOTO: Održan Festival sevdaha Vranduk 2018 – Pobjednica Elmedina Laličić iz Goražda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održan Festival sevdaha Vranduk 2018 – Pobjednica Elmedina Laličić iz Goražda  – Uokviru  kulturno-zabavne manifestacije XII Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2018“ u solidno popunjenoj Vrandučkoj tvrđavi i po ugodnom vremenu, bez kiše, održan je festival sevdaha „Vranduk 2018“.

Ovo je bio prvi dio ove tradicionalne manifestacije, koja ove godine bilježi svoje dvanaesto održavanje.
Inače, manifestacija je održana u organizaciji Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice, čiji je predsjednik Avdo Ismić i ujedno izvršni producent ovog festivala.

Ovogodišnji 12.Festival bio je takmičarskog karaktera sa, uglavnom, mladim neafirmisanim pjevačima iz nekoliko gradova BiH, a u revijalnom dijelu nastupili su Nusreta Kobić, Hajrudin Halać-Heli, Emina Sinanović, Haris Sefer, Ali Duvnjak i Zulfo Bota.

Moderator  programa bio je legendarni Enver Šadinlija. Izvođače je pratio zenički orkestar „Rima band“ iz Zenice (Ahmet Šabić, harmonikaš, Jasmin Mutnica-Bato, klavijature i Nisvet Abdulović, bubnjevi).

U takmičarskom dijelu nastupili je 11 mladih interpretatora iz Mostara, Sarajeva, Tešnja, Zavidovića, Tuzle, Hadžića, Goražda i Zenice.

Prema glasovima žirija prvo mjesto osvojila je Edina Gurda iz Sarajeva, drugi je bio Eldar Bečirević iz Zavidovića, a treća Adelisa Krdžalić iz Tešnja.

Najviše glasova publike osvojila je Elmedina Laličić iz Goražda  i ona je osvojila priznanje Vrandučki zvekir, koji joj je uručila prošlogodišnja pobjednica Festivala u Vranduku, Emina Sinanović.

Drugo mjesto, prema glasovima publike, pripalo je Edi Jahiću iz Hadžića, a treće Mustafi Mekaniću iz Zenice.

Uručena su priznanaja i zahvalnice sponzorima i pokroviteljima za podršku ovom Festivalu u Vranduku, među kojima je i portal Zenicablog.

Ambijent  u tvrđavi drevnog kraljevskog grada Vranduk  predstavlja poseban ugođaj za posjetioce, a održani muzički program i sveukupni ambijent daju dodatni poticaj za afirmaciju historijskog kraljevskog grada Vranduka kao izuzetne turističke destinacije.
Uprkos ovom teškom vremenu ova manifestacija je uspjela zadržati svoju tradiciju, mada su mnoge, sa daleko dužom tradicijom, organizaciono ugašene, što je garant da bi manifestacija Dani sevdaha „Vranduk-Zenica“ mogla u budućnosti postati istinski kulturni brend ovog grada.

Održana manifestacija Dani sevdaha sa festivalom ima za cilj oživljavanje, baštinjenje, spašavanje od zaborava kulturnog naslijeđa i tradicije naroda BiH, posebno pjesme sevdalinke, izuzetno vrijednog autentičnog bosansko-hercegovačkog muzičkog kulturnog naslijeđa, afirmaciju starog grada Vranduka i tvrđave Vranduk kao izuzetne turističke destinacije,

Drugi dio manifestacije održat će se dana  08.09.2018.godine od 19 sati  svečanim koncertom retrospektiva održane manifestacije Dani sevdaha „Vranduk – Zenica 2018“ sa  programom:

-svečani koncert – revija ovogodišnjih pobjednika na Festivalu sevdaha i specijalni gosti doajeni

pjesme sevdalinke.

Generalni pokrovitelj manifestacije bio je Grad Zenica, koji pruža finansijsku i svaku drugu podršku za održavanje ove lijepe tradicije, pokrovitelji ministarstvo kulture i sporta ZDK, BH Telekom, Almy Zenica, Almy Transport, te sponzori Askokomerc Nemila, cvjećara „Orhideja“ Zenica, mesarski obrt „Bilić“ Zenica i drugi.

(FOTO: Pobjednica Elmedina Laličić)

Medijski pokrovitelji su bili RTVZE, Naša riječ, Zenicablog i 072 info.

Tekst i foto galerija

Ekrem Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno