Biznis

Ventilator – tri odluke prije kupovine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ventilator – tri odluke prije kupovine – Kupovina ventilator-a baš i nije neka filozofija, no ipak postoji nekoliko važnih stvari koje valja znati prije kupovine. U nastavku slijedi tih nekoliko stvari.

Mnogo je razloga zašto u nekim domovima klima uređaj nije opcija, pa je ventilator logična zamjena. Možda ne može rashladiti zrak kao klima, ali svakako je dobrodošlo olakšanje kada se temperature popnu do teško podnošljivih vrućina.

Gdje planiraš koristiti ventilator?

Veličinu, snagu i prenosivost ventilatora određuje mjesto / prostorija u kojoj će se koristiti.

Male prostorije: Stolni ventilatori prvenstveno su namijenjeni za jako male prostorije i zato su obično manjih dimenzija, između 10 i 15 cm širine, no ugodno će rashladiti ako su u blizini korisnika. Upravo zbog toga dobro je obratiti pozornost na količinu buke koju ventilator proizvodi.

Manje i srednje velike prostorije: U manjim i srednje velikim prostorijama najviše će pomoći stojeći ventilator / ventilator na stalku. Ovaj je model najpopularniji, ponuda je široka i pametnim izborom možeš dobiti više za manje novca. Da biste iz ovog ventilatora izvukli maksimum, on treba imati mogućnost podešavanja visine stalka i glave ventilatora, a treba paziti i na stabilnost ako u prostoriji borave djeca ili kućni ljubimci.

Velike prostorije: Za velike prostorije preporučujemo toranj ventilator. On je snažniji od stojećih ventilatora, a osim velike snage odlikuje ih moderan izgled. Za velike prostorije neka bude visok barem 110 cm i ako se koristi u različitim prostorijama, neka svakako ima ručku koja će ti omogućiti da ventilator jednostavno prenosiš. S obzirom na to da su elise ventilatora sakrivene, toranj ventilatori odličan su izbor za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima.

Podni ventilatori su još jedan dobar izbor za velike prostorije, a korak više čine stropni ventilatori. Osim što omogućuju bolje strujanje zraka i rashlađuju stvaranjem osjećaja ugodnog povjetarca na koži, stropni ventilatori mogu se koristiti i u hladnije doba godine kako bi se topli zrak bolje rasporedio po prostoriji.

Isplati li se platiti više za dodatne funkcije?

Osnovne funkcije ventilatora su oscilacija okretanja elisa, najčešće u 3 brzine. Ventilator koji nema ove mogućnosti ne isplati se kupovati.

Među najpraktičnijim dodacima je daljinski upravljač. Omogućuje da upravljaš ventilatorom iz fotelje s drugog kraja prostorije bez potrebe za ustajanjem.

Postoje i ventilatori s timerom, a omoću njega se može namjestiti vrijeme kada će se ventilator sam ugasiti. Recimo da želiš da te ventilator hladi kada ideš spavati, ali ne želiš da puše po tebi cijelu noć. Umjesto da se budiš kako bi ga ručno ugasio, timer će omogućiti da namjestiš željeno vrijeme – pola sata, sat, dva ili više – kada da se ventilator isključi.

Ako te obični ventilatori ne zanimaju, postoje i oni s “naprednim” mogućnostima poput filtracije zraka, spremnika za aromatična ulja, ovlaživača zraka, hlađenjem zraka, mjeračem temperature zraka itd.

Što je izbor funkcija veći i bolji, to raste i cijena ventilatora, ali na duge staze često se isplati potrošiti više.

Sitnice koje čine razliku

Nakon što odabereš vrstu ventilatora koja odgovara tvojim potrebama, a prije nego kreneš razmišljati o dodatnim funkcijama, postoji nekoliko sitnica koje trebaš uzeti u obzir.

Prva je svakako sigurnost, pogotovo u domovima s malom djecom i razigranim kućnim ljubimcima. U tom slučaju obavezno treba kupiti ventilator s gustom zaštitnom mrežom, a isto tako neka ventilator bude čvrst i stabilan, po mogućnosti s protukliznim dodacima na stopama.

Nemoj zaboraviti ni na glasnoću. Buka koju ventilator proizvodi može te ometati i dok radiš i dok se odmaraš.

Sigurno ti je važna i potrošnja električne energije. U prosjeku ventilatori troše oko 50-60W, iako to ovisi o veličini ventilatora i brzini kojom radi. Za štedljivije na raspolaganju su ventilator s potrošnjom manjom od ovih brojki, pa njih izaberite ako vam je to bitno.

Gdje kupiti ventilator?

Prilikom kupovine ventilatora, koliko je bitno šta kupujete – toliko je bitno i gdje kupujete. Mi vam možemo predložiti kupovinu ventilatora u Procomp-u. Osim što imate sigurnu kupovinu, dobijate i kvalitetnu garanciju, popravak, brzo dobavljive dijelove i dodatke. Osim toga tu je i prednost u brzoj isporuci i kvalitetnom servisu. Kompletnu ponudu ventilatora možete na sljedećem linku: https://procomp.ba/1138-ventilatori/



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno