Kultura

Velika turneja predstave zeničkog BNP-a u Kraljevini Švedskoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica od 25. septembra do 13. oktobra gostuje u Kraljevini Švedskoj, gdje će biti upriličeno deset izvedbi ove predstave. Osim izvedbe u Stockholmu, predstava će biti izvedena i u Malmöu, Karlskroni, Kristianstadu, Kalmaru, Vaxju i Värnamu. Organizator gostovanaja je Teatar Riksteatern.

Ova predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je učestvovala na jedanaest međunarodnih teatarskih festivala i dobitnica je čak devet festivalskih nagrada.

Predstava govori o ženi u četrdesetim godinama i tinejdžeru, koji se slučajno sreću u javnom toaletu i pokušavaju ispričati jedno drugom vlastite živote. Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama WC-a, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka-sin, otac-kćerka, brat-sestra i ljubavnica-ljubavnik, pokazuju se kao jedine istine koje je o samom sebi moguće izreći.

„Kada sam prvi put pročitala ovaj tekst, preplavile su me emocije koje izbijaju iz njega. Prepoznala sam u njemu slojeve moje duše. Moje tuge, strahove, čežnje, praznine koje ostaju iza ljudi koje sam voljela. U njemu sam prepoznala sva moja bića koja usporedo žive u meni. Djevojčicu koja čezne za pažnjom svog oca, prazninu majke koja više nema svog sina, neizmjernu ljubav djevojke prema bratu i žudnju zrele žene za životom. Ja nisam režirala ovu predstavu. Ova predstava je igra i mi smo igrači. Ona ništa ne objašnjava. Ona se otkriva. Ona se čuje i vidi i osjeća“, zapisala je o predstavi redateljica i glumica Mirjana Karanović.

Glumačku postavu čine Mirjana Karanović i Enes Salković. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Draško Adžić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno