Kultura

Izložba “Alija Izetbegović između Istoka i Zapada”

Galerija „Preporod“ Zenica u povodu obilježavanja Dana Bošnjaka,organizuje Izložbu fotografija „Alija Izetbegović između Istoka i Zapada“.Izložbu realizujemo u saradnji s Muzejem Alija Izetbegović. Izložba će biti postavljena u Bosanskom narodnom pozorištu i otvaranje je predviđeno u utorak,28.9.2021.godine sa početkom u 19 sati.

Izložba fotografija „Alija Izetbegović između Istoka i Zapada“ sastoji se od 40 fotografija,  koje hronološki prikazuju životni put Alije Izetbegovića.

 

Prije 28 godina u Sarajevu je, pod opsadom, održan Prvi bošnjački sabor, koji je donio Odluku o povratku starog narodnog imena Bošnjak.Od tada se Bošnajci javno,ustavno i insitucionalno  deklariraju pod tim imenom, koga su naslijedili od svojih predaka Na otvaranju Sabora prisutnima se obratio književnik Alija Isaković , sa riječima,koje su  i danas bezvremenske. Svake godine, Preporodi i Galerije „Preporod“ obilježavaju Dan Bošnjaka ,svako na svoj način,kroz različite aktivnosti.

 

Izložbu će otvoriti prof.dr. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: