Kultura

Večeras otvaranje izložbe festivalskih plakata i predstava Narodnog pozorišta Sarajevo na XX festivalu bh. drame

Nakon otvaranja XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. sa predstavom „Derviš i smrt“, koja je izvedena na matičnoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, večeras će biti upriličen bogat Tamičarski i Prateći program u okviru drugog festivalskog danu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

U 17 sati u okviru online Pratećeg programa XX festivala bosanskohercegovačke drame, bit će upriličena promocija novih izdanja Sterijinog pozorja. O novim izdanjima će govoriti direktor Sterijinog pozorja, a razgovor vodi Enes Salković. Program će biti dostupan putem Youtube kanala BNP Zenica.

U 19 sati na Donjem foajeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru Pratećeg programa će biti upriličeno otvorenje izložbe „Dvadeset plakata za dvadeset Festivala bh. drame“. O izložbi će govoriti direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i direktor Festivala Miroljub Mijatović, dramaturg i predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić i dizajner Zlatan Alispahić.

Večeras u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru Takmičarskog programa će biti izvedena predstava „To nikad nigdje nije bilo“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava je nastala po motivima romana “Istorija bolesti” Tvrtka Kulenovića, u režiji Dine Mustafića. Adaptaciju teksta i dramatizaciju potpisuje Darko Lukić. Darko Lukić je o predstavi izjavio: “‘To nikad nigdje nije bilo!’ Taj izraz često čujemo i izgovorimo u neviđeno teškim i bezizlaznim situacijama. Kad se užasnemo svijetom i događajima, kad stvarnost zaskoči preko svega što smo ikad igdje mogli očekivati i u najgorim noćnim morama zamišljati. To je zapanjenost razumnog čovjeka pred nečim što nadilazi sva razumna objašnjenja. Pred onim što ostavlja nijemim i bespomoćnim uza sve pročitane knjige i sve granice mašte pisaca. To je nešto što Tvrtko Kulenović, u trenutku dok je ispisivao tu rečenicu, nije našao ni u Dantea, ni u Bulgakova, ni u svim bibliotekama koje je pročitao. Nikad. Nigdje.”

Sutra, 14. septembra u 19.30 u okviru Takmičarskog programa publika će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica imati priliku pogledati predstavu „Kreketanje“, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, prema tekstu Almira Bašovića i u režiji Aleša Kurta.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: