Nogomet

Večeras Belgija-BiH (20,45h)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jednu od najvažnijih utakmica u kvalifikacijama za EURO 2016. bh reprezentacija igra danas u Briselu protiv selekcije Belgije (20,45 sati).
Uoči ovog meča naša reprezentacije ima jasnu sliku, kada je u pitanju grupa B. Trenutni lider je selekcija Velsa koja ima 14 bodova, slijedi Belgija sa 11, Izrael i Kipar imaju devet, Bosna i Hercegovina osam bodova, dok je Andora posljednja bez bodova. Eventualna pobjeda protiv favorizovanih Belgijanaca dovela bi nas na treće mjesto grupe sa istim brojem bodova kao naš vecerašnji protivnik , ali i sa boljim međusobnim duelom, što bi značilo da onda u naredna tri susreta sa Andorom, Velsom i Kiprom sami odlučujemo o svojoj sudbini i krojimo put u Francusku.
U slučaju poraza Zmajevi bi izgubili skoro sve šanse za direktan plasman na Euro i ostala bi borba za treće mjesto i baraž,
Domaći tim na tebeli je na drugom mjestu sa 11 bodova, tri više o nas, ali da li to predstavlja veliku prednost za njih objašnjava kapiten Edin Džeko:
„Sigurno da im ta prednost daje jednu malu sigurnost, ali znamo da su oni, kao uostalom i mi pod velikim pritiskom jer svaki bod je veoma bitan. Belgija je jedna od najboljih evropskih ekipa, svjesni smo da igramo protiv ozbiljne reprezentacije i tako treba i da se postavimo.“
U prvom susretu u Zenici Džeko je bio strijelac, može li to ponoviti i u ovom uzvratnom duelu kaže: „Svi mi volimo velike utakmice, zato i igramo fudbal, a ovo je sigurno jedna od najvećih u kvalifikacijama. Igračima ne treba veći motiv, znamo šta trebamo raditi, a ja personalno ću dati sve od sebe na terenu i, tada je sve moguće. Važno je da igramo dobro kao ekipa, jer onda će do izražaja doći i svaki pojedinac“.
Kapiten još dodaje kako u četvrtak navečer očekuje i veliku podršku sa tribina: „Vjerujem da ćemo imati veliku podršku, jer to nam je veoma važno u ovom meču. Uostalom, navijači su uvijek bili naš 12 igrač, gdje god da igramo, pa ne sumnjam da će tako biti i sada. Ono što mogu obećati u ime ekipe jeste, da ćemo dati svaki atom snage, kako bi ostvarili dobar rezultat.“
Sinoć je na stadionu King Baudouin održana press konferencija našeg tima uoči današnje kvalifikacione utakmice sa Belgijom.
Na novinarska pitanja, kojih je više bilo od strane domaćih predstavnika medija, odgovarali su selektor Mehmed Baždarević i reprezentativac Miralem Pjanić.
Počeo je Baždarević sa zdravstvenim biltenom: „Što s tiče zdravstvenog biltna, svi su zdravi, svi su spremni, mislim da smo odradili ono što smo trebali i da spremno dočekujemo ovu utakmicu.“
Selektor je dalje nastavio: „Ne bih puno komplimenta upućivao Belgiji. Svi znamo kvalitet te ekipe, kolektivno i individualno mislim da su oni bolji nego što su bili, njihovi igrači igraju u najboljim evropskim klubovima. Međutim, mi imamo dovoljno argumenata, moramo sačuvati ono što smo ostvarili u prethodnim utakmicama, sigurno da je bilo problema sa formom pojedinih igrača ali u ovakvim utakmicama, želja, htijenje i kolektivna igra može nadoknaditi ono što nedostaje kod nekih igrača u ovom momentu“.
Odgovarajući na pitanje o strategijii selektor je naglasio: „Strategija postoji, mislim da bi bila velika greška izaći na teren i kalkulisati, igrati na neriješeno ili na bod. Mislim da moramo biti hrabri, da se branimo kad teba, ali imaju i oni svojih slabosti koje tebamo iskoristiti. Mi imamo kvaliteta i dovoljno argumenata da sutra odigramo dobar meč i napravimo dobar rezultat“.

Komentarišući izjavu selektora domaćeg tima kojom se posebno naglašava uloga Miralema Pjanića, naš reprezentativac je između ostalog rekao: „Boriću se da im kreiram što više problema u igri, sve ću dati za ekipu, a osebno ću se truditi da budem opasan za njihov gol. Što se tiče sutrašnje utakmice mislim da se moramo boriti, biti čvrsti na terenu, jer je to bitno protiv ovakvih ekipa koje su Individualno jače. Mi znamo šta nas očekuje, nije nas strah izaći ćemo sutra na tren sa velikom željom i voljom da uzmemo ovdje bodove, ekipa će se potruditi da to uradi.“
Nakon press konferencije bh reprezentativci su odradili posljednji trening pred današnju utakmicu
U našoj grupi B večeras igraju i Kipar – Vels (20,45), te Izrael- Andora (20,45).

Tabela:
1. Vels 6 4 2 0 8:2 14
2. Belgija 6 3 2 1 13:2 11
3. Kipar 6 3 0 3 12:11 9
4. Izrael 6 3 0 3 10: 9 9
5. Bosna i Hercegovina 6 2 2 2 8:7 8
6. Andora 6 0 0 6 3:23 0

Raspored utakmica reprezentacije BiH, rezultati, strijelci za naš tim:
9. septembar 2014. BiH-Kipar 1:2 (Vedad Ibišević, 6.’)
10. oktobar 2014. Vels-BiH 0:0
13. oktobar 2014. BiH-Belgija 1:1 (Edin Džeko, 28.’)
16. novembar 2014. Izrael-BiH 3:0
28. mart 2015. Andora-BiH 0:3 (Edin Džeko 3x)
12. juni 2015. BiH-Izrael 3:1 (Edin Višća 2x i Edin Džeko iz penala)
3. septembar 2015. Belgija-BiH
6. septembar 2015. BiH-Andora
10. oktobar 2015. BiH-Vels
13. oktobar 2015. Kipar-BiH

E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno