Zabava

Večer rocka u Zenici: The Taxi bend i Saša Domuz “praše” i dalje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od 1999. godina do danas održava se ova igranka. Pauzu su imali dvije godine zbog Covida. Saša Domuz i njegov The Taxi band vratili su sjećanje na hram Rock‘n‘Roll-a Perviz i igranke.

Zenički The Taxi bend osnovan 1978. godine vjerovatno je najstariji Rock‘n‘Roll bend na području Bosne i Hercegovine koji radi u kontinuitetu. U subotu su još jednom oduševili svoje sugrađane nastupom na 23. igranci Djeca Perviza.

U Zenici se nekada davno, tačnije krajem šesdesetih godina prošlog vijeka (1966-1969) sviralo u KUD “Ibrahim Perviz” koji se nalazio u ulici Borisa Kidriča, na mjestu gdje je sada stadion Bilino polje. U njemu su svirale sve tada popularne rock‘n‘roll grupe iz Jugoslavije: Indexi, Siluete, Sanjalice Elipse, Crveni Koralji… U Zenici su R‘N‘R grupe bile Plameni dječaci, Giganti (u njima svirao baš Saša Domuz – solo gitara i vokal; op.a.), Eloidi, Minimax i još niz drugih.

U proljeće 1970 godine Perviz je zatvoren i ubrzo srušen jer je počela izgradnja stadiona Bilino polje. Plameni Dječaci su se već ranije ugasili a Giganti 1970 godine. Perviza više nije bilo ali Rock‘n Roll je živio… Nastale su mnoge grupe kao Integrali, Korak, Taxi Band, Grupa X, Terapija, Grupa BOM te Nemoguće vruće, Ritam Srca. Uglavnom, Giganti…

Saša Domuz Salle, legendarni 74-godišnji gitarista i pjevač sa svojim The Taxi bendom ispričao je po 23. put kako je to bilo u Pervizu kad se svirao R‘N‘R u Zenici. I ovaj put bilo je u restoranu Trubadur u hotelu Dubrovnik. Osim njega večer ljubiteljima rocka u Zenici uljepšali su i ostali članovi The Taxi benda Nisvet Avdulović i Nikola Varešković te gosti koncerta nekadašnji članovi Taxi benda Davorin Bošnjaković, Nenad Stevanović, Josip Bašić i Elmir Isaković.

Tekst: Mirza Dajić

Foto: Muhamed Tunović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno