Info

Veća odgovornost opštinskih i gradskih komisija

CIKBiH - Registracija birača iz inostranstva za lokalne izbore do 19. jula
CIKBiH - Registracija birača iz inostranstva za lokalne izbore do 19. jula
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Veća odgovornost opštinskih i gradskih komisija – Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić izjavila je Srni da će za pravilno brojanje glasačkih listića na predstojećim lokalnim izborima u BiH odgovorne biti opštinske, odnosno gradske izborne komisije.
Podsjećajući na odredbu Izbornog zakona BiH, prema kojoj opštinske i gradske izborne komisije imaju odgovornost za pravilno brojanje glasačkih listića na biračkim mjestima, Hadžiabdićeva je navela da su taj posao do sada obavljali na glasačkim mjestima birački odbori čiji sastav određuju političke partije.

“Opštinske i gradske izborne komisije nisu imale ovlaštenje da broje glasačke listiće, pa je Pravilnikom o provođenju izbora precizirano pravilno brojanje, čime im se omogućava da, uz odobrenje CIK-a odmah, u noći poslije zatvaranja glasačkih mjesta, organizuju brojanje materijala sa glasačkih mjesta sa kojih su dobijeni obrasci sa nelogičnostima ili kad dobiju nepopunjene obrasce”, objasnila je Hadžiabdićeva.
Brojanje glasačkih listića, prema Izbornom zakonu BiH, i dalje će se vršiti na glasačkom mjestu, ali će opštinske i gradske izborne komisije imati pravo da izvrše pravilno brojanje u određenim slučajevima.

Kao primjer kada će biti organizovano pravilno brojanje, ona je navela rezultate u obrascu sa glasačkog mjesta koji se ne slažu sa brojem glasača koji su glasali i brojem važećih i nevažećih listića.
Prema njenim riječima, do sada je praksa bila da opštinske i gradske izborne komisije CIK-u, obično šest dana nakon izbora, samo prosljeđuju zapečaćeni materijal sa glasačkog mjesta.
“Ovo je naš pokušaj da se u tom smislu poboljša izborni proces i učini što efikasnijim”, istakla je Hadžiabdićeva.

Ona je upozorila da pravilno brojanje ne treba miješati sa ponovljenim brojanjem, za koje je zadužen CIK nakon što se utvrde izborni rezultati.
“Sada opštinskim i gradskim izbornim komisijama omogućavamo da preuzmu odgovornost za pravilno brojanje i da nelogične rezultate iz obrazaca raščiste na terenu”, zaključila je Hadžiabdićeva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno