Naše

Važno obavještenje za sve posjetioce Facebook stranice Zenicabloga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicablog je, koristeći najnovije mogućnosti najveće društvene mreže, Facebook, odlučio da ubuduće i mimo izborne kampanje, dijeli linkove saopćenja političkih stranaka koje učestvuju u radu Gradskog vijeća jer smo, prvenstveno, portal za građane Zenice gdjegod bili.

Dosadašnja praksa dijeljenja linkova sa saopćenjima političkih stranaka, pokazala se kao negativna, jer su tu priliku koristile desetine stranačkih botova, isto toliko “lažnih profila”, te se na našem Zidu i u našoj zajednici odomaćio jezik mržnje, uvreda i “spinovanja”.

Prije više od deset godina ukinuli smo mogućnost samog komentiranja vijesti na portalu Zenicablog (www.zenicablog.com), jer nismo portal koji žudi za clickbait, lažnim, “napuhanim” i sličnim informacijama, niti želimo varati svoje čitaoce nepreciznim i upitnim naslovima, kao i “ratujućim” polemikama bez smisla.

Nažalost, političko okruženje u našem gradu se pretvorilo u baruštinu uvreda, psovki, omalovažavanja, diskreditovanja bez osnova svega i svakog, opozicije i pozicije. Došlo je čak i do razdora u porodicama, a u nekoliko navrata i do fizičkih obračuna pristalica i protivnika neke od opcija. Zenicablog neće da učestvuje u tome, pa smo mogućnost komentiranja koje se vrlo brzo pretvori u uvrede i spinovanje sa lažnih profila, sveli na minimum.

Ponavljamo, niko normalan, a takve smatramo naše čitaoce, nema ništa korisno od višesatnog isčitavanja stotina uvreda, psovki, prizemnih montaža. Takve bolesnike, a zaista u medicini postoji i stručni naziv za takve pacijente, vrlo rado prepuštamo onima koji se ionako bez argumenata hvale da su najčitaniji, najgledaniji. Nama dosta ono što imamo, a to su vjerni čitaoci koji žele INFORMACIJU, a ne spin.

Najnovije tehničke mogućnosti Facebooka omogućile su da vratimo dijeljenje saopćenja političkih stranaka, ali da isključimo mogućnost bilo kakvog “ratovanja” preko naših Zidova. Svako ko želi da spinuje, ratuje, pljuje, neka lijepo klikne na SHARE/PODIJELI i kod sebe to čini do mile volje. Ili ode na stranicu te stranke i tamo radi šta mu je volja. Dok može.

Ponavljamo, na službenoj stranici Grada Zenica je navedeno koje su stranke-politički subjekti valdni politički akteri scene u Zenici. Sve ove stranke, sa svojih službenih adresa, mogu slati službena saopćenja na [email protected] i kao do sada sva saopćenja se objavljuju besplatno, bez ikakve naknade. Još jednom pozivamo sve stranke da tu mogućnost čine. Od sada će ta saopćenja biti dijeljenja na našem FB zidu, sa zaključanim komentarima, a građani koji imaju nešto, opravdano ili ne, reći bilo kojoj stranci, to će činiti u svojoj avliji. Ako pak pokušate da političke “ratove” umjesto na “zaključane” komentare prenesete na druge postove, koji su posve drugog tipa vijesti, bićete odmah i neizostavno trajno uklonjeni sa mogućnosti komentiranja. Zloupotreba povjerenja i botovanje po drugim komentarima je neoprostivo.

Cenzura? Nipošto. Našem i sudu naših čitalaca su i dalje izloženi svi oni koji obavljaju bilo kakvu funkciju u ovom Gradu. Rad javnih institucija, preduzeća, uprave, komunalaca, moći ćete, kao i do sada, komentirati dok Vaš komentar ne preraste u psovku, uvredu, ili sadrži stvari koje su predmet mogućeg prekršajnog ili krivičnog djela. Višestruko kršenje propisa fer-korištenja rezultira uklanjanjem mogućnosti da to činite ubuduće.

Ukoliko imate nešto duže da kažete, da iznesete svoj problem, na isti email možete poslati tekst i dokumente za našu Žutu minutu. Mi moramo znati Vaš pravi identitet i adresu, koji možemo prikriti u slučaju da tako tražite. I da, i ovu odluku možete komentirati gdjegod želite, ali obzirom da je nepromjenjiva, ovdje ne možete i nećete.

Dijeljenje i objavljivanje takvih sadržaja je isključivo informativnog tipa, a stranke pozivamo da se umjesto u lažnim profilima i botovima, takmiče u tome šta su uradili za svoje sugrađane. Rezultate ćemo vidjeti svake četiri godine, tamo gdje i mjesto, u glasačkoj kutiji.

Portal Zenicablog postoji radi čitalaca i razvijanja ljudskog dijaloga, a ne zloupotreba stranačkih botova i lažnih profila. Sve dok takve ne sankcioniše država ili se uvede ozbiljna autentifikacija stvarnih korisnika na FB, odluka je takva kakva je.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno