Info

Važno je pridržavati se najefikasnijih mjera zaštite od respiratornih infekcija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Važno je pridržavati se najefikasnijih mjera zaštite od respiratornih infekcija – Federalno ministarstvo zdravstva saopćilo je ‘da pojava prvih potvrđenih slučajeva bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19), na području Bosne i Hercegovine, nije neočekivana te se može očekivati još slučajeva u BiH’.

Naglašavaju da na području Federacije BiH dosada nije registriran slučaj bolesti izazvan novim koronavirusom (COVID-19).

– Već duže od mjesec dana se, na području Federacije BiH kroz krizne štabove Federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, intenzivno provode potrebne aktivnosti i poduzimaju mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH u cilju ranog otkrivanja slučajeva oboljenja COVID-19.

Aktivno se prati situacija, epidemiološke službe su u stalnom kontaktu i na terenu u cilju provođenja tih mjera. Trenutno su na području Federacije BiH 253 osobe, u cilju predostrožnosti, pod zdravstvenim odnosno epidemiološkim nadzorom (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana) – navodi se.

Naglašavaju da je od iznimne važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi koronavirus COVID-19.

– Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%). Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse, koji mogu biti na vašim rukama.

Potrebno je držati distancu, od najmanje jedan metar, između ljudi posebno onih koji kašlju i kišu. Kad neko kašlje ili kiše, izbacuje kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu, možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 virus ako je osoba koja kašlje zaražena – upozoravaju.

Preporuča se i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama. Pojašnjavaju da dodirujemo brojne površine, rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

– Pridržavati se respiratorne higijene. To znači da, prilikom kašljanja ili kihanja, trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom koju nakon korištenja odmah treba baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.

Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štitite ljude oko sebe od virusa, koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19 – naglašava se.

Savjetuju praćenje preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH.

– Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu sa bolesnim osobama koje su došle iz tih područja u posljednjih 14 dana, prvo se telefonom obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo da biste dobili dalje instrukcije.

Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke  – navode iz Federalno ministarstvo zdravstva.

Pozivaju medije da odgovorno izvještavaju o novom koronavirusu (COVID-19) i u skladu s mogućnostima na svim svojim platformama što češće objavljuju mjere lične prevencije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno