Info

Premijer Ganić uručio rješenja o dodjeli stipendija studentima u Visokom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Ganić uručio rješenja o dodjeli stipendija studentima u Visokom – Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić uručio je danas rješenja o dodjeli stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 283 studenta sa područja Grada Visoko.

U budžetu ovog ministarstva za 2020. godinu za isplatu stipendija za 2.251 redovnog i samofinansirajućeg studenta u ovom kantonu opredijeljena su sredstva u iznosu od 2 miliona i 479.000 KM. Iznos stipendije je 800 KM za prvu godinu studija, a 1.200 KM za ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog studijskog ciklusa.

Premijer Ganić je naglasio da su, drugu godinu zaredom, stipendije dobili svi studenti koji su ispunjavali uslove i dostavili formalno ispravne konkursne prijave. Prema njegovim riječima, briga o braniteljskoj populaciji je jedan od najvećih prioriteta Vlade ZDK.

“Želimo pomoći mladima da se školuju i grade svoju budućnost u Bosni i Hercegovini. Pored stipendiranja studenata, kroz naše programe smo prošle godine omogućili da 273 osobe iz ove populacije pokrenu posao ili se zaposle kod drugog poslodavca, a u saradnji s nadležnim federalnim ministarstvom pomogli smo da se zaposle 33 djece šehida”, kazao je premijer ZDK.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković rekao je da je broj boračkih stipendija u posljednjih pet godina gotovo udvostručen, a ukupan budžet za braniteljsku populaciju povećan na 13,6 miliona KM, što je najveći iznos do sada.

Pored Ministarstva za boračka pitanja, stipendije dodjeljuje i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koje je u 2020. godinu za ovu namjenu opredijelilo jedan miliona maraka. Konkurs je u toku, a opredjeljenje je i da i u ovom slučaju stipendije dobiju svi studenti koji budu ispunjavali uslove i dostave formalno ispravne prijave. Ako se tome pridodaju izdvajanja za smještaj u studentske domove i ishranu studenata od 1,7 miliona KM, podrška ovog kantona studentskoj populaciji prelazi 5 miliona KM.

Press-služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno