Politika

Vatrogasni vozni park i oprema ili ulaganje u vozni park Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vatrogasni vozni park i oprema ili ulaganje u vozni park Vlade ZDK – Nezavisna Lista Mladih ZDK, traži od Vlade ZDK, da pod hitno donese pravilnik o nabavci vozila za potrebe javnih preduzeća, kantonalnih službi i Vlade ZDK, u kojoj će ograničit sredstva i to u iznosu do 20.000 KM, po autu sa PDV-om. Pošto ZDK posjeduje vozni park od 35 vozila koje koriste javna preduzeća, kantonalne službe i Vlada ZDK.

Samim tim tu su i ogromna izdvanjanja za nijhovo održavanje, od registracije, servisa i sl. Vlada ZDK već priprema dokumentaciju za raspisivanje tendera o nabavci 5 vozila, marke škoda, i to na lizing od 5 godina. To bi otprilike mjesečno kanton koštalo oko 3.000 KM.

Što znači da će kanton u narednih 5 godina koštati 180.000 KM. Nabavlja se samo pet vozila od ukupno 35, a nije isključeno da će se u narednom vremenu mjenjati i ostalih 30 vozila. Ako znamo da po ovome jedno vozilo košta oko 36.000 KM, možemo pretpostaviti koliko bi nas koštao ostatak vozila. Ovim pravilnikom bi se samo na ovih pet vozila uštedilo oko 80.000 KM, a ta sredstva bi se odmah mogla preusmjeriti za nabavku vatrogasne opreme.

Primjer, auto jednog člana predsjedništva košta oko 200.000 KM, a za taj novac bi se moglo uzeti 200 vatrogasnih odjela, 400 naprtnjača ili jedna cisterna. Pošto bi mi ovim pravilnikom na 35 vozila napravili uštedu veću od ove gore pomenute, automatski bi i mogli uzeti više i nabaviti i ostalu dotrajalu opremu. Vrijeme je da naši vatrogasci koji su tu uvjek za nas dobiju novu, bolju opremu i prestanu koristiti opremu staru preko 50 i više godina. Ovom odlukom bi se ostvarile ogromne uštede, vatrogasci bi dobili bolju opremu, a građani bi bili sigurni. Nezavisna Lista Mladi ZDK, još jednom podsjeća na važnost donošenja ovakve odluke i poziva Vladu ZDK, da istu i donese!!!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno