Zenica

Vardo: Uprava je obećala da će pokušati doći do sredstava za plate rudarima u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vardo: Uprava je obećala da će pokušati doći do sredstava za plate rudarima u Zenici – Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica i danas protestuju zbog kašnjenja plaća, odnosno, nepoštivanja kolektivnog ugovora i nepoznatog datuma kada će dobiti plate koje su zaradili. Uprava im je obećala da će pokušati doći do sredstava, ali ne znaju kada će se to desiti.

Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica, u razgovoru za Klix.ba je naglasio da su rudari počeli već jučer protestvovati jer im niko nije mogao reći kada će plate biti isplaćene.

Ranije je rečeno da nema novca za plate jer su se morala platiti dugovanja poreznoj kako bi se odblokirao račun, a Vardo je dodao:

“Plata je trebala biti jučer, ali kasni. Imali smo informacije da ne znamo kad će biti. Uprava društva je uzela na sebe obavezu da pokuša doći do sredstava, odnosno, da se isplati plata i trenutno rade na tome. Hoće li to završiti danas, sutra, za pet dana, ne znam niti mi oni mogu to potvrditi. Zbog tog su ljudi stali s radom jučer jer im niko ne može reći kad će biti plata”, kazao je Vardo.

Pojasnio je kako okupljanje rudara ispred pogona ne može donijeti nikome dobro te ih sve pozvao da odu kućama kako bi se zaštitili od koronavirusa.

Na kraju je poručio da su od 2009. godine, od kada su rudnici pod vlasništvom Vlade FBiH i njihovih uprava, počela gomilanja dugovanja i dubioza iz koje se rudnik ne može izvući nikako.

E. Mehić

Izvor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno