Nogomet

VAR od proljeća u Premijer ligi Bosne i Hercegovine?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer liga Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti VAR sistem koji će dosta pomoći u donošenju sudijskih odluka, posebno onih koje budu diskutabilne, što svakako raduje i fudbalske zaljubljenike i navijače u našoj zemlji.

Nakon što su iz Fudbalskog saveza započeli projekat potpune rekonstrukcije terena (pet obnovljeno, dva se rade) naredni veliki najavljeni projekat je uvođenje VAR-a na utakmice elitnog ranga.

A, da se nije radilo samo o pustim obećanjima govore informacije do kojih je došao SportSport.ba. VAR sistem u našu zemlju dolazi od početka naredne sezone, ali postoji i realna mogućnost ranijeg testiranja, tačnije na proljeće.

Nije još poznato na kojim utkamicama bi se testirao VAR, ali on što je sigurno, Bosna i Hercegovina uskoro postaje još jedna država sa VAR sistemom u fudbalskom prvenstvu.

Prema saznanjima portala SportSport.ba edukaciju i implementaciju VAR sistema u našoj državi radit će firma koja radi za vodeće lige u Engleskoj, Španiji, Italiji, a u regiji rade i za Sloveniju.

Interesantno da je pomenuta firma postala veliki brand jer rade slične stvari i u tenisu.

Još prije dvije i po godine se počelo razgovarati o uvođenju VAR-a u bh. nogomet. Do sada su na našim stadionima VAR sistemi korišteni isključivo za vrijeme reprezentativnih utakmica ili klupskih utakmica u Evropi.

Međutim, sada će i utakmice Premijer lige biti pokrivene monitorima i VAR tehnologija će svakako biti od velike pomoći u donosenju boljih sudijskih odluka.

“VAR je izazov prema kojem je sve usmjereno. I u ovom segmentu imat ćemo punu podršku FIFA-e. Podsjetit ću na izjavu predsjednika FIFA-e Infantina ‘VAR ne mijenja fudbal, VAR čisti fudbal’. Ovo je kompleksan posao i mi smo odlučni da ga sprovedemo do kraja kako bismo unaprijedili suđenje i sveli sudijske greške na minimum”, svojevremeno je rekao predsjednik FSBiH Vico Zeljković, a njegove najave će uskoro ugledati i svjetlo dana.

Već godinama je VAR prisutan u svjetskom nogometu, brojne lige i takmičenja su pokrivena video tehnologijom, a sada se radujemo što će ista biti zastupljena i u Bosni i Hercegovini.

Izvor: sportsport.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno