Nesreće

Vanredni izvještaj o stanju u ZDK: rijeka Bosna prestala rasti između mjerenja 17.00 i 18.30 sati na koti 500

Vanredni izvještaj o stanju u ZDK: rijeka Bosna prestala rasti između mjerenja 17.00 i 18.30 sati na koti 500  – Nakon mjerenja u 18:30 sati može se konstatovati da je rijeka Bosna u Zeničko-dobojskom kantonu prestala rasti, saopšteno je iz Kantonalnog operativnog centra. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem:

Dana 03.02.2019. godine u 17:00 sati izvršeno je novo mjerenje nivoa r. Bosne na mjernom mjestu u Zenici i iznosi 500 cm. Novo mjerenje u 18:30 takodje iznosi 500 cm, te možemo konstatovati da je rijeka Bosna prestala rasti. Ocekujemo stagnaciju i za dva sata opadanje.

Grad Zenica, službe za spašavanje ostaju u pripravnosti u slučaju spašavanja ljudi. Aktivnosti se nastavljaju rano ujutru.

Kakanj: Angažovana je raspoloživa mehanizacije i vršene su intervencije u naseljima Brnjic, Bilješevo, Lučani, Doboj, Koprivnica, Alagići, Bukovlje, Semetiš na čišćenju rijeka i potoka kako nebi došlo do večih poplava stambenih objekata i ugrožavanja stanovništva i materijalnih dobara. Alternativni put za naselje Subotinje je otvoren kroz krug kamenoloma Tvornice cementa, dok je nakon prekida usljed poplave puta za područje Brnjica saobraćaj je ponovo uspostavljen oko 18,00 sati.

Usljed izlijevanja rijeke Bosne u Kraulskom polju od 17,45 sati u prekidu je saobračaj na regionalnoj cesti Kakanj-zenica.

Obilaskom terena primiječeno je da je oko 16,00 sati došlo do postepenog opadanja vodostaja lokalnih rijeka i potoka, dok je rijeka Bosna još u blagom porastu. U naseljima Doboj i kod autobuske stanice došlo je do manjeg izijevanja Bosne te je vrećama sa pijeskom napravljena obaloutvda kako bi se spriječilo daljnje prodiranje vode u stambene objekte. Stanje zaključeno u 18:00 sati.

Maglaj: I dalje je zatvoren regionalni put Maglaj – Zavidovići. Nema bitnih promjena na terenu.

Stanje na drugim općinama je nepromjenjeno i nema ugrožavanja stanovništva.

Sve ekipe civilne zaštite su na terenu i pripravnosti”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem