Info

Vakcinisanje protiv HPV-a u domovima zdravlja u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obavještava javnost i građane ovog kantona da se na području ovog kantona, u lokalnim domovima zdravlja, može obaviti vakcinisanje protiv HPV-a.

– Sve zainteresirane djevojčice u dobi od 13 i 15 godina starosti, uz roditeljsku saglasnost, mogu doći u matični dom zdravlja u gradu ili općini u kojoj žive, na vakcinaciju protiv HPV-a, saopćeno je.

Genitalni humani papilona virus (HPV) je najčešće spolno prenosiva bolest. Više od 40 vrsta HPV virusa može inficirati genitalna područja kod žena i muškaraca, kao i sluznicu usne šupljine i grla.

Većina ljudi koji budu inficirani HPV-om ne znaju da su inficirani. Obično, imuni sistem tijela oslobodi se HPV infekcije prirodno u roku od dvije godine. Do 50-te godine, najmanje osamdeset posto žena će biti zaraženo HPV-om u jednom trenutku svog života. HPV je također prisutan i kod muškaraca, također bez simptoma.

Postoji više od 100 tipova HPV virusa. Neki uzrokuju infekciju kože, a drugi inficiraju sluzokože različitih dijelova tijela. Različite vrste HPV infekcije utiču na organizam na različite načine.

HPV vakcina se pokazala veoma sigurnom. Svaka vakcina koja se koristi u SAD-u mora proći rigorozno sigurnosno testiranje prije nego što FDA izda dozvolu. Primjer dobre prakse je Australija, u kojoj više nema zabilježenih karcinoma grlića materice, nakon što je generacijama postalo normalno i uobičajeno vakcinisanje protiv HPV-a.

HPV vakcina je u upotrebi od 1974. godina, dakle pola vijeka, te je do sada više stotina miliona doza HPV vakcine je distribuirano u svijetu. Sada u rutinskoj upotrebi, vakcina se kontinuirano prati radi sigurnosti.

Tokom decenija praćenja sigurnosti vakcine protiv HPV-a, nisu identifikovani nikakvi ozbiljni sigurnosni problemi, osim nesvjestice nakon vakcinacije, koja je česta pojava za adolescente nakon bilo koje vakcinacije.

INZ poziva roditelje da brinu preventivno o zdravlju svoje djece, te da omoguće vakcinisanje protiv ovog virusa, a time i sigurniju budućnost svojoj djeci.

INZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno