Info

Uz nove kataloge VTK BiH bolja promocija privrede i poljoprivrede BiH

Uz nove kataloge VTK BiH bolja promocija privrede i poljoprivrede BiH
Uz nove kataloge VTK BiH bolja promocija privrede i poljoprivrede BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uz nove kataloge VTK BiH bolja promocija privrede i poljoprivrede BiH- Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) danas je predstavila katalog voća i povrća, katalog ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda, katalog industrije tekstila, odjeće, kože i obuće te Direktorij izvoznika BiH i druge promotivne aktivnosti komore.

Izradu kataloga i Direktorija finansijski je podržalo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH i USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II).

Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić kazao je da komora nastavlja sa svojom misijom i aktivnostima.

Zahvalio se USAID/Sweden FARMA II projektu na izradi kataloga ljekovitog bilja, te dodao kako su pokrenuli i inicijativu i realizirali promociju jednog filma o bh. potencijalima.

“Ovaj promotivni materijal će ujedno biti i pokazatelj i slika iskoristivosti bh. potencijala”, kazao je Bojić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tokom promocije kataloga naglasio je kako su ovi katalozi vizitkarta za bh. ekonomiju i dobar način za promociju privrede i države.

“Mi smo i prošle godine radili na promotivnom materijalu i nadam se da ćemo to nastaviti i naredne godine. MVTEOBiH je izdvojio 750.000 konvertibilnih maraka za sajamske manifestacije u zemlji i inostranstvu. Marketing i promocija su važni, a tome naše društvo posvećuje malo pažnje”, kazao je Šarović, te pojasnio kako je projekat FARMA II izdašan projekat od kojeg će benefit imati posebno poljoprivredni sektor u BiH.

Adrian Neal, direktor projekta USAID/Sweden Farma II kazoa je kako USAID/Sweden Farma II je podržao pripremu izvoznih kataloga za sektor voća i povrža i sektor ljekovitog i aromatičnog bilja i meda, u kojima su predstavljeni potencijali sektora i 66 odabranih kompanija.

“Ovi sektori ostvaruju godišnji izvoz u iznosu od oko 190 miliona KM i stvaraju mogućnosti za zapošljavanje hiljade poljoprivrednika širom zemlje. Glavna svrha ovih kataloga je da se pomogne u promociji bh. kompanija i njihovih proizvoda na ključnim međunarodnim tržištia. Ovo je dio naših širih projektnih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje trgovinskog bilansa ciljanih poljoprivrednih podsektora”, kazao je Neal.

Dodaje kako u ovom kontekstu USAID/Sweden Farma II također podržava učešće izvozno orijentisanih kompanija na odabranim međunarodnim sajmovima, te podržava organizacije iz sektora poljoprivrede u standardizaciji kvaliteta, povećanju količina, dodavanju vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom lancu i privlačenju prijeko potrebnih investicija.

Direktor Agencije za promociju izvoza VTK BiH Enes Ališković rekao je da su katalozi rađeni na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku s ciljem da se bh. proizvodi približe kupcima na nekoliko govornih područja.

“Imat ćemo potrebu da budu štampani u što većem broju, uz ažuriranje firmi koje eventualno nisu iskoristile priliku da se nađu. Što se tiče Direktorija izvoznika BiH, u njemu je predstavljeno 1.236 bh. izvoznika”, pojasnio je Ališković.

Dodao je da osim podataka o bazi privrednika i kompanija te njihove ponude, cilj tih izdanja bio je kratko predstaviti i Bosnu i Hercegovinu, osnovne informacije o privredi države, najperspektivnije sektore te značajne sporazume.

Sabina Muratagić-Daul ispred Preventa BH kazala je kako u ovoj kompaniji stvaranem vlastitih sirovina teže ka smanjenju uvoza, te se nada da će ovaj katalog biti od velike pomoći.

E. Ko.
akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno