Zenica

Uvodne informativne radionice o smanjenju energetskog siromaštva u domaćinstvima ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uvodne informativne radionice o smanjenju energetskog siromaštva u domaćinstvima ZDK – Povodom organiziranja aktivnosti na smanjenju energetskog siromaštva u domaćinstvima ZDK; obilaskom, savjetovanjem i podjelom paketa za štednju energije za 1.000 domaćinstava u Zenici i Zavidovićima.

Caritas Švicarske i Centar za ekologiju i energiju, u saradnji sa Eko forumom iz Zenice i Sadnicama Mira iz Zavidovića Vas pozivaju na uvodne, informativne radionice za izbor energetskih savjetnika

Uvodna radionica u Zavidovićima:
U četvrtak, 13.4.2017. godine od 11:00h – 13:00h, u Sali za sastanke u Općini Zavidovići

Uvodna radionica u Zenici:
U petak, 14.4.2017. godine 10:00h – 12:00h u Konferencijskoj sali za 35 osoba u u hotelu “Dubrovnik“

Uvodne informativne radionice u Zavidovićima i Zenici se organiziraju sa ciljem da se polaznici upoznaju sa projektnim aktivnostima, sa energetskim siromaštvom u BiH i da bi se vidjela njihova zainteresiranost za uščešće na aktivnostima. Polaznici će biti testirani, a izabrani će u narednom periodu imati obuku za energetske savjetnike koji će vršiti energetski audit u 1.000 domaćinstava ovih općina. Izabrani za energetske savjetnike će u narednom periodu proći kroz dvodnevnu teoretsku i praktičnu obuku i na taj način biti spremni za vršenje energetskog audita u domaćinstvima.

Više informacija o projektu:

Od 1. marta ove godine, u ZDK je počela realizacija projekta “Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost integrirana u ruralni razvoj i smanjenje siromaštva u BiH”, koji implementira Caritas Švicarske, u partnerstvu sa Centrom za ekologiju i energiju.

Za realizaciju jednog od ciljeva ovog projekta koji će doprinijeti smanjenju energetskog siromaštva u ZDK, na praktičnom i strukturalnom nivo u 1.000 domaćinstava iz Zenice i Zavidovića će se izvršiti audit potrošnje energije, dati savjeti vezani za njene uštede i podijeliti set uređaja za uštedu energije i energetsku efikasnost, koji će ih motivirati da preduzmu mjere kojima će smanjiti potrošnju. Na osnovu prikupljenih podataka proračunaće se ukupna ušteda energije nakon korištenja doniranih uređaja i uštede do kojih će doći na cijelom projektu, a krajnja analiza će pokazati da pitanje energetskog siromaštva zahtijeva odlučne politike i preduzimanje konkretnih mjera za njegovo rješavanje.

Pored oblasti osnaživanja energetski siromašnih domaćinstava, na projektu će se raditi i na: primjeni mjera energetske efikasnosti na 3 školska objekta, primjeni obnovljivih izvora energije (geotermalnih dizalica toplote) za grijanje u 2 školska objekata i na izgradnji kapaciteta za obrazovanje profesora srednjih tehničkih škola i nezaposlenih osoba u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno