Info

Uvođenje besplatnog interneta širom Evrope

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uvođenje besplatnog interneta širom Evrope – Evropska komisija planira otvaranje 8000 novih otvorenih internet zona širom Evrope u naredne tri godine.

Inicijativa WiFi4EU za cilj ima uvođenje otvorenih wifi zona u sva sela i gradove Evrope do 2020. godine i dio je strategije Digital Single Market, u okviru koje su ukinute naplate roaminga unutar EU i koja teži da stvori potpuno povezanu Evropu u kojoj svaki građanin ima pristup visokokvalitetnim digitalnim mrežama.

Predstavljajući WiFi4EU, projekat vrijedan 120 miliona eura, potpredsjednik Evropske komisije, Andrus Ansip, naglasio je da će program posebno koristiti područjima koja su do sada imala slab ili ograničen pristup internetu. Inicijativa će omogućiti jednostavan proces aplikacije za lokalne vlasti, kojima će onda biti dodijeljeni grantovi u obliku vaučera za kupovinu i instalaciju vrhunske opreme.

“WiFi4EU je dobrodošao prvi korak, no moramo učiniti još mnogo da bismo postigli potpunu povezanost cijelog evropskog teritorija na visoke brzine interneta – potrebno je koordinirati ujednačavanje signala i stimulirati investicije u mreže visokog kapaciteta”, poručio je Ansip.

media.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno